* ANISHINAABE WATER WALKERS EN SUPPORTERS STAPPEN IN KENORA TEGEN ENERGY EAST PIJPLEIDING!

 

Uit: Reclaim Turtle Island: http://reclaimturtleisland.com/2015/08/06/anishinaabe-water-walkers-and-supporters-march-in-kenora-against-energy-east-pipeline/

Vertaald door NAIS: www.denaisgazet.be

 

6 augustus 2015

Grassroots inheemsen zeggen dat zij diegenen zullen zijn die beslissen of Tarsands Oil over hun territoria mag.

Kenora: Vandaag is het de 5° dag van de Anishinaabe Water Walk.

Al meer dan 40 walkers hebben 100 km. afgelegd van de route die TransCanada wil gebruiken voor zijn Energy East Pijpleiding project dat teerzanden bitumen door een 40 jaar oude gas pijplijn wil oppompen; daar waar het in Territory 3 tientallen waterwegen zal doorkruisen en bedreigen.

De Anishinaabe Water Walk, georganiseerd door Grassroots Indigenous Water Defence (GIWD), zal vandaag (6 augustus) door het centrum van Kenora stappen.

Daar zullen zich nog meer supporters bij hen voegen voor een rally op Market Square; dan stappen ze verder door de straten van het centrum van Kenora tot McLeod Park voor een gemeenschappelijke maaltijd, vanwaar de Water Walkers verder stappen naar hun uiteindelijke bestemming bij Shoal Lake 39.

Fawn Wapioke is Chief of Iskatewizaagegan (Shoal Lake 39) First Nation en een moeder die sinds zondag de leiding nam in de mars.

“De moed en de kracht van onze jongeren, ouderen, mannen en vrouwen die samen opstaan tegen de plannen van Energy East project is lovenswaardig,” zei Wapioke.

____

 

“ De Anishinaabe Water Walk in Treaty 3 Territory, tegen het pad van het Energy East Pipeline project is een der meest belangrijke grassroots initiatieven in deze grootschalige strijd ter bescherming van ons water, land en collectieve rechten tegen de plannen van big oil en de Harper regering,” zei Thomas-Muller.

”Het zullen de grassroots zijn die zullen beslissen of dit en andere soortgelijke projecten zullen doorgelaten worden of niet.”

De rally en mars werden vandaag georganiseerd door Transitions Initiative Kenora (TIK) ter ondersteuning van de Anishinaabe Water Walk.

“Het is kristalhelder dat wij wat het milieu betreft een breekpunt bereikt hebben; niet alleen ons water, maar alles wat ermee verband is loopt risico,” zegt Ashley Bennet, een lid van TIK.

“De inheemse vrouwen die de Water Walk leiden zijn onze leraren, onze leiders, onze inspiratie; bij hen ligt onze hoop, “ zei Bennet.

”Deze vrouwen smeden een nieuw pad waartoe ze ons aanmoedigen het te volgen; een pad dat ons oproept om anders te gaan denken in Canada.”

Grassroots Indigenous Wat