SHIPROCK NAVAJO’S DOEN EEN OPROEP AAN OBAMA OM DE PIJPLIJN AANVALLEN TE DOEN STOPPEN

Honden vielen zaterdag ll. de beschermers van de begraafplaats aan

Terwijl Navajo jongeren uit Shiprock, N.M. op zaterdag in het Standing Rock kamp waren viel de Dakota Access Pijplijn de activisten aan met gevaarlijke honden.

Door Brenda Norrell, Censored News: http://bsnorrell.blogspot.be/2016/09/shiprock-navjaos-appeal-to-obama-to.html

Vertaling NAIS: www.denaisgazet.be

 

Cannon Ball, Noord Dakota – De Shiprock chapter heeft beroep gedaan op president Obama om in te grijpen nadat gevechtshonden werden losgelaten op Navajo’s en andere activisten die de begraafplaats wilden beschermen tegen de bulldozers nabij het Standing Rock kamp.

De Shiprock chapter heeft een resolutie aangenomen en stelde dat Navajo’s diep geschokt waren omdat er zoveel geweld was en omdat het DAPL security personeel hun honden loslieten op ongewapende mensen van het verzet tegen de pijplijn.

De resolutie wijst erop dat rechten van vrije meningsuiting in Amerika beschermd worden door de grondwet en dat de VN Verklaring over de rechten van inheemse volken ‘vrije, voorafgaande en geïnformeerde instemming’ verreist alvorens ontwikkelingen plaats kunnen hebben in inheemse territoria.

Shiprock zei dat als een geadopteerd lid van de Crow Nation, het de plicht van Obama is om tussenbeide te komen om schade aan de mensen te voorkomen en verder zijn verantwoordelijk aan het volk moet doorvoeren.

 

Shiprock president Duane ‘Chili’ Yazzie zei:

“ Sinds 1492 gaan wij als inheemse volken gebukt onder genocidale aanvallen, onze moeder aarde wordt uitgebuit tot op het punt dat klimaatverandering levens in gevaar brengt.”

“ Op een bepaald punt moeten wij samen, eendrachtig opstaan tegen de aanval en die tijd zou nu in Standing Rock kunnen aangebroken zijn.”

“ Wij staan samen met Standing Rock omdat hun strijd de frontlinie is van de strijd om de aarde en ons water te beschermen. Het leven van de Aarde is ons leven.”

“ Wij moeten ten alle koste de aarde en het water beschermen, onze actie is om het overleven voor onze kleinkinderen in de toekomst te verzekeren.”

 

Yazzie is al heel lang een mensenrechtenactivist, lid van XIT band; het geluid van de American Indian Movement in de jaren1970.

 

Ondertussen, alhoewel Obama in 2014 een bezoek gebracht heeft aan Standing Rock, heeft Obama met nog geen woord gerept over de ontwijding van de sacrale begraafplaats door bulldozers, zaterdag ll., en de aanval van gevaarlijke honden die zes Native Amerikanen en activisten gebeten hebben.

Een kind en een zwangere vrouw bevinden zich onder de zes slachtoffers. Tientallen mensen werden bewerkt met pepper spray. En op zijn minst een persoon werd neergeslagen door de security mensen in dienst van de pijplijn.

 

Na de aanval heeft de Morton County Sherriff’ s departement een verklaring verspreid vol valse aantijgingen waarin hij de activisten beschuldigde van geweld.

Echter, de foto’s en video’s ontkrachten de leugens van de sheriff.

 

In het Standing Rock kamp brachten Navajo jongeren uit Shiprock,gesitueerd in de 'Four Corners', voorraden naar het kamp. Vele Navajo jongeren werken hard in de keukens en in andere kampafdelingen.

 

In Shiprock, is radioactieve afval verspreid achtergebleven van de Cold War uraniummijnen, en ademhalingsproblemen zijn veel voorkomend door de steenkoolcentrales in het Four Corners gebied. Het Gold King Minelek vergiftigde hun irrigatie water en verwoestte de boeren.

 

Zie resolutie onderaan: