Piet Akkerman: van Antwerpse vakbondsleider tot Spanjestrijder

Door Blokbuster: http://blokbuster.be/nl/?p=8580

9 augustus 2016

‘Piet wie?’ zullen velen zich afvragen. De linkse militant Piet Akkerman is vandaag niet meer bekend, maar zijn verhaal is daarom niet minder opmerkelijk.

De jonge Piet en zijn broer Emiel braken met hun strikte Joodse opvoeding en kwamen begin jaren 1930 via linkse Joodse strekkingen bij de Communistische Partij (KPB) in Antwerpen terecht. Hij kwam in de diamantsector terecht waar hij een linkse oppositie organiseerde tegen de starre vakbondsleiding.

De Algemene Diamantwerkersbond (ADB) werd geleid door Louis Van Berckelaer, tevens senator voor de BWP (voorloper van de BSP, nadien SP en sp.a). Van Berckelaer dacht de crisis in de sector te kunnen beheren via overleg met de werkgevers. Dit leidde meteen ook tot negatieve standpunten tegenover delen van het personeel, vooral de Oost-Europeanen. Van Berckelaer merkte op dat de sector “vermoord werd door vreemdelingen.”

In de staking van 1936, de beweging waarmee onder meer het betaald verlof werd afgedwongen, volgden de strijdbare diamantbewerkers de oproep van de Antwerpse dokwerkers. De staking werd niet erkend door de ADB, maar in de 6de Wijk staakten toch 1.207 van de 1.605 arbeiders. Er werd een stakerscomité onder voorzitterschap van Piet Akkerman opgezet.

Akkerman was een van de weinige vooraanstaande KPB-leden die eind 1936 naar Spanje trok om er mee te vechten tegen de troepen van Franco die een fascistische dictatuur naar Duits en Italiaans model wilden vestigen door de strijdbare arbeidersbeweging volledig de kop in te drukken. Vanuit België vertrokken ongeveer 2400 vrijwilligers naar Spanje, waarvan 800 vreemdelingen. Emiel Akkerman kwam in december 1936 om bij de verdediging van Madrid, Piet Akkerman enkele weken later.

De politieke elementen van de gebrekkige bewapening van de troepen of de wijze waarop de Communistische Partij de beweging wilde beperken tot een Republikeinse strijd voor democratie, waarbij radicalere stromingen als de anarchisten en de POUM zelf bestreden werden, komen niet echt aan bod in dit boek. Het blijft beperkt tot de opmerkelijke moed en heldhaftigheid van Piet Akkerman en zijn kameraden.

Het boek van Sven Tuytens en Rudi Van Doorslaer brengt het vlot leesbare verhaal van een strijdbare syndicalist van 80 jaar geleden. Een mooi initiatief van de Algemene Centrale (ABVV) Antwerpen-Waasland om ervoor te zorgen dat dit verhaal nu ook in boekvorm beschikbaar is voor de huidige en toekomstige generaties syndicalisten.