OAK FLAT : SANDRA RAMBLER: HET GESCHENK VAN WATER EN DE “APACHE BURDEN BASKET” (*)

Traditioneel gesproken

Artikel en foto door Sandra Rambler, San Carlos Apache

Bron: Censored News: http://bsnorrell.blogspot.be/2015/03/sandra-rambler-at-oak-flat-gift-of.html

Vertaald door NAIS: www.denaisgazet.be

Foto: Sandra Rambler

Apache Elders, Isabelle Sisto Margie Curley in het Oak Flat- kamp in Arizona, waar inheemsen samengekomen zijn om zich te verzetten tegen de $ 64.1 miljard kostende mijn die het sacrale en voorouderlijke Apache land verwoest.

Er zijn zaken in het leven die wij als vanzelfsprekend nemen.

Wij denken dat alles altijd hetzelfde zal blijven en wij kunnen niet zo goed met veranderingen om.

Er zijn zoveel gebieden waar dit betrekking kan op hebben, maar ik wil een bepaald gebied aanwijzen waar het zo zichtbaar was.

De vogels in de lucht te horen tsjilpen was even verfrissend als het geroep en het gelach van onze Apache jongeren.

Zij hadden net een rondleiding gekregen op Chi’Chil’Bilda’Goteel (Oak Flat.

Zij waren vol leven en energie.

Aan het einde van de weg bevindt zich de Gaan Canyon. Wanneer je de canyon binnenstapt doet het zicht van het boormaterieel pijn aan de ogen. Wanneer je canyon inrijdt zie je een plas die een kristalhelder water bevatte dat gebruikt werd door onze voorouders.

Nu is het een zwarte drabbige plas.

Ik voelde een scherpe pijn in mijn hart.

Eens het water besmet geraakt, heeft dat een effect op de hele gemeenschap.

De mijn die Resolution Copper wil ontginnen bij Oak Flats zal een waterverbruik nodig hebben van 6,000,000,000 (billion) gallons water per jaar om de mijn te doen werken, dat is de grote van Shglaa’sha (Mount Turnbull)

Het gebied is zo diep dat geen enkele mens er zal kunnen werken in dat soort hitte , dus men zal robots moeten gebruiken om de mijn in gebruik te nemen.

Het Gilson Wash District is slechts 11 mijl verwijderd van Oak Flat en wanneer er meer water nodig gaat zijn, zal het vandaar beginnen, zodra Resolution Copper Mine naar het congres en de senaat loopt om meer water te eisen indien het water van Central Arizona niet genoeg zal blijken te zijn. Arizona is droog!

 

Het besmette water veroorzaakt een dodelijke ziekte, we weten allemaal dat kanker doodt!

Wat moeten wij nog meer zeggen in oppositie van wat hier voor onze ogen aan het gebeuren is?

Een boodschap is de wereld rondgegaan: De Apaches geven het niet op! Stamleden bezetten Oak Flat.

 

Een grassroots organisatie “ Apache Stronghold” werd opgericht om te helpen met de lokale gesprekken met onze stamleden en buren, om hen te informeren over de gevolgen van de mijnbouw .

Sam Walsh, een conglomeraat van Resolution Copper kreeg onlangs een ‘Apache burden basket’ als geschenk.

Mijn vraag is nu, wie heeft die gemaakt? Waar kwam die vandaan? Wanneer werd het gemaakt? Hoeveel heeft het gekost? Is er een manier om uit te vinden of deze Apache burden basket, die nu in het bezit is van Resolution Copper, en zich waarschijnlijk al in Australië bevindt, authentiek is?

Beseft Meneer Walsh wel waar deze Apache burden basket eigenlijk vandaan komt. Ik durf te wedden het heel interessant zou kunnen worden om de waarheid achter die burden basket te achterhalen.

Misschien dat hij dan de Apache burden basket aan San Carlos Apache stam, de rechtmatige eigenaars zal terug geven!

Zelfs op de radiozender “Native America Calling,” in Albuquerque, New Mexico heeft onlangs een stamlid gezegd dat “zij” de zegen gekregen had van stamleden, om WAT te doen? Tegen ons te vechten, haar eigen Apache volk? En de dodelijke kankers naar ons te brengen?

Ik ben zeer verontrust omdat ikzelf een ‘elder’ ben en ik me zorgen maak over mijn kleinkinderen en achterkleinkinderen die nog geboren moeten worden.

Ik beschouw mezelf als een traditionele apache en ben ook zo opgevoed. En dan dit jonge meisje te horen zeggen dat zij niet geloofd dat Oak Flat sacraal is, zonder enig respect? En dat ze dat zei tegen luisteraars in verschillende staten?!

 

Water is sacraal voor ons. Water is leven. Het voedt alle levende wezens .

Ik heb een bijzondere band met deze sacrale plaats. Mijn kleindochter heeft hier haar puberteit- ‘coming of age ‘rituele dans uitgevoerd.

Ik heb een over- over grootmoeder die op Oak flat begraven ligt. En wat zal Resolution Copper doen? Haar overblijfselen vernietigen zonder respect voor onze voorouders? Dat is precies wat ze schaamteloos zullen doen.

 

Daarom spreek ik nu. Dit is waarom ik zeg wat er op mijn tong ligt. Dit is het waarom ik met onze tribale elders en familie naar Oak Flat reis om er te bidden en te genieten van het prachtige landschap waar onze voorouders voor gevochten hebben en waarvoor ze gestorven zijn.

Zoals mijn grootmoeder me eens zei: “Jij bent als een Apache geboren! Jij zal sterven als een Apache!”

Dank aan allen die ons geholpen hebben met onze spirituele mars naar Oak Flat en aan diegenen die hier nog steeds standhouden.

Deze strijd is honderden jaren geleden begonnen toen de blanke man onze Apaches doden uit hebzucht en voor macht. Zij namen onze mineralen zoals koper, zink, peridot, enzo., om te verkopen voor winsten voor henzelf.

De geschiedenis herhaald zich hier en op ander tribale land doorheen Indian Country.

Dit overkomt niet alleen de San Carlos Apaches , het gebeurt overal!

Wij moeten ons op een of andere maniker, ergens, verenigen/

Onze wateren moeten getest worden! Wij hebben deskundigen nodig om ons te helpen!

Ik mag dan wel veel kritiek krijgen, ik mag dan belachelijk gemaakt worden, maar weet u wat? Dat zal mij niet tegenhouden. Ik zal blijven vechten voor de Apaches en inheemse volken van over de hele wereld

Nota van NAIS:

(*) 'Burden basket' - 

Deze manden werden eeuwenlang gebruikt door de Apaches om hout, wortelen en bessen te verzamelen. De manden werden gevlochten met natuurlijke materialen zoals wilg of yucca wortel. De sacrale boodschap was uw ‘eigen innerlijke kracht te benutten om zelfvoorzienend te zijn.’