STANDING ROCK: WATERACTIVISTEN STOPPEN DE NOG STEEDS VERDERGAANDE CONSTRUCTIE VAN DAKOTA ACCESS PIJPLIJN

Door Natalie Hand, Lakota Media Project

Censored News: http://bsnorrell.blogspot.be/2016/09/standing-rock-water-protectors-shut.html

Vertaald door NAIS: www.denaisgazet.be

Klik op foto's voor vergroten

 

Fort Laramie Treaty Territory 1851, Cannon Ball, Noord Dakota- Honderden tribale leden en bondgenten marcheerden naar de actieve en nog verdergaande constructiesite van de Dakota Access pijplijn.

Wateractivisten brachten hun drums, ceremonies en tribale vlaggen naar de site om de illegale activiteiten van het bedrijf onder de aandacht te brengen.

 

Julie Richards, oprichter van Mothers Against Meth Alliance (M.A.M.A) in Pine Ridge, Zuid Dakota zei: “Onze voorouders hebben gevochten voor onze rechten op schoon water en dat wij goed zouden kunnen overleven, nu vechten wij zodat onze dochters en kleindochters deze rechten en een beter leven kunnen in stand houden. Al dit land is sacraal voor ons- het zijn onze voorouderlijke thuislanden en maken deel uit van het aangewezen treaty territorium.”

 

Op 9 september 2016 heeft het US Army Corps of Engineers een bevel uitgevaardigd om het werk binnen 20 mijlen van Oahe meer/Missouri rivier neer te leggen, maar de Dakota Access pijplijn werkploegen hebben de publieke perceptie van de gestaakte activiteiten gebruikt om agressief verder te gaan met de destructieve constructie binnen de buffer zone.

Iedere morgen komen honderden arbeiders- die aangenomen werden om leidingen te lassen en te plaatsen, wegen te ondergraven, en busladingen vol materieel naar tientallen sites uit te voeren- en dit 6-7 dagen van de week.

Deze activiteiten schenden zowel de federale verdragen met de Oceti Sakowan als de zogenaamde bevelen van de Obama regering om te stoppen met de constructie.

 

“Wij moeten ons voor ogen houden dat deze 20 mijl bufferzone fantasie is. Zij leggen nog steeds hun pijpleidingen en schuiven steeds dichter naar ons toe- naar het water dat wij beschermen. Zo vordert hun werk dag na dag, maar zelf beschouwen ze het niet als ‘constructie,” zei Kate Thunderbolt, een wateractiviste.

 

Kate Thunderbolt wijst erop dat deze activiteit aantoont hoe de bijeenkomst van meer dan 250 stammen- de grootste in decennia- in vreedzaam verzet kan doen escaleren in geweld om de pijplijn te stoppen.