* KOSTSCHOLENTRIBUNAAL GEEFT BEVINDINGEN EN AANBEVELINGEN VRIJ.

Door Brenda Norrell: www.bsnorrell.blogspot.com

Vertaald door NAIS: www.denaisgazet.be

Foto's: Brenda Norrell

Green Bay, Wisconsin- The Truth Commissioners of the Indigenous Peoples Boarding School Tribunal dat hier in oktober gehouden werd heeft na de drie- daagse getuigenissen van overlevenden van misbruik en folteringen in de kostscholen van Canada en US aanhoort te hebben, zijn bevindingen en aanbevelingen vrijgegeven.

 

Het misbruik omvatte de ontvoeringen van de kinderen, het verbieden van hun taal, cultuur en traditionele religie. Deze kostscholen creëerden generaties van trauma voor Native families. Het exacte aantal indiaanse kinderen die verkracht en vermoord werden in deze kostscholen is niet gekend.

 

De Commissieleden stellen in hun bevindingen dat de VS regering de Verklaring over de Rechten van Inheemse volken moet toepassen in de VS.

Verder dat de VS regering de mensenrechten schendingen die plaats hadden in de regeringscholen moet erkennen.

 

De VS regering moet werken aan een nieuwe internationale conventie over de rechten van inheemse volken, samenwerken met de inheemse gemeenschappen doorheen de Verenigde Staten en de conventie over de rechten van het kind bekrachtigen.

 

De commissieleden adviseren consultatieve status tussen de inheemse gemeenschappen en de VS regering.

Het is ook aanbevolen dat de conventie over de rechten van het kind bekrachtigd wordt door soevereine inheemse naties doorheen de Verenigde staten.

 

De commissieleden raden aan dat jongeren, tot ong.25 jaar oud, betrokken worden in het proces van de waarheid -horen en herinnering. Ouderen worden aangeraden niet enkel hun kostschool -ervaringen te delen, maar ook de verhalen van hun veerkracht, moed en gedrevenheid om moeilijkheden te overwinnen.

 

Het werd ook aangeraden dat een Memorial -datum zal worden vastgelegd om eer te bewijzen aan hen die in de kostscholen discriminatie, geweld en zelfs dood hebben ondervonden.

 

Mondelinge geschiedenisprojecten en soortgelijke tribunalen zouden moeten georganiseerd worden om de verhalen over de impact van de kostscholen , in andere inheemse gemeenschappen doorheen de VS, vast te leggen.

 

De bevindingen bevatten de noodzaak om een gezamenlijke getuigenis van alle inheemse tribes in de US te publiceren- over de impact van kostscholen op hun mensenrechten