MASSALE FONDSENWERVING VOOR STANDING ROCK..... DE SPREEKWOORDELIJKE BOMEN EN HET BOS!... en NAIS is het een beetje beu....

Door Alice Holemans

De NAIS redactie is het zo’n beetje beu om waarschuwingen te publiceren over frauduleuze fondsenwervingen door Wanabee’s, New Age-ers, ‘Do-Gooders’ en iedereen die wel iémand kent die al ”in Amerika is geweest” en de obligate Dreamcatcher (al dan niet gemaakt in Thailand) meegebracht heeft en ....(wàcht even..... de lijst is lang...,) zweethutten doet en Vision Quests en met de traditionele “spirits” rommelen (tegen betaling uiteraard)- ik ben nog niet aan het einde van de lijst maar het begint saai te worden- én daarom eigenlijk meer indiaans zijn dan de Indianen en met plezier de centjes vergaren voor de Indiaanse verwanten, broeders en zusters.

In ruil daarvoor kan je een zweethut krijgen, een of andere traditionele sjamanencursus en spiritualiteit in overvloed.

En de deelnemers voelen zich na afloop goed, zalig en voelen zich beloond voor hun "goedheid".

Oké, daar kunnen wij natuurlijk niet tegenop.

 

Wij willen echter nog wel een paar pogingen doen.

Wij willen met plezier het boek van Vine Deloria,jr (1933- +2005) “Custer Died For Your Sins” ofte “Indaans Manifest, Het recht om Indiaan te zijn” aanraden.

Vine Deloria, jr was zelf Lakota Sioux, activist en Professor Geschiedenis aan de universiteit van Colorado, Boulder en voormalig uitvoerend directeur van het National Congress of American Indians.

Met groot inzicht en een vlijmscherpe pen, rekent Deloria af met ieder vertoon van opportunisme, en onpraktische ethiek van de Indianen van Noord Amerika.

Nog een aanrader zijn de verhalen van Sherman Alexie. Zijn humoristische kijk op hoe de blanken omspringen met het wat zijzelf noemen “Indianisme” is geniaal.

 

Uiteraard is niemand verplicht die boeken te lezen....ab-so-bloody-lute not!

 

Dan nog een poging: Indien iemand ernstig de grassroots mensen en groepen aan de frontlinies wil sponsoren- zonder er iets persoonlijk voor in de plaats te krijgen – stuur dan een mail via het contactformulier naar de redactie http://www.denaisgazet.be/contact

Dan sturen wij in ruil enkele bona-fide rekeningnummers door van grassroots activisten die al jaren lang strijden tegen het kapitalisme, tegen de bedrijven die de planeet opofferen uit laag winstbejag. Het zijn deze grassroots gemeenschappen die de bittere koude aan de frontlinie trotseren en de hulp groot nodig hebben.

 

Uiteraard is niemand verplicht om zich NIET te laten bedriegen....AB-SO-BLOODY-LUTE NOT!

 

Verder laten we deze jongens aan het woord: niet zo recent maar nog steeds actueel ‘and we Luuuuuuuuuuve them!’

Kijk en luister naar de 1491-ers