* Wat de Paus gemist heeft: Het land van tijgers, Hydras en heroïne

Door Frontera NorteSur

Censored News:http://bsnorrell.blogspot.be/2016/02/what-pope-missed-land-of-tigers-hydras.html

Vertaald door NAIS met toelating: www.denaisgazet.be

 

Nota van de uitgever: Tijdens zijn bezoek aan Mexico bezocht Paus Franciscus Chiapas, Mexico City, Mexico State, Morelia en Ciudad Juarez.

Tijdens zijn haltes verwees de paus naar algemene brandende kwesties van Mexico- drugsgeweld, Mensenhandel, het afbrokkelen van de sociale structuur, de marginalisering van het oorspronkelijke volk, aanvallen op migranten, lage loonarbeid, en meer.

Wat hij echter niet gedaan heeft is de ouders ontmoeten van de 43 verdwenen studenten van de ‘Ayotzinapa rural teachers’ college in de staat Guerrero, een zaak die door mensenrechtenactivisten bekeken wordt als symbool van de wijdverspreide misdaad van verdwijningen in het land.

Franciscus heeft ook geen bezoek aan Guerrero gebracht, dat beschouwd wordt als de meest gewelddadige staat en een van de twee armste staten.

 

17 februari 2016

Bijzonder verslag.

Deel 1

Wat de Paus gemist heeft: Het land van tijgers, Hydras en heroïne

Als een allegorie toepasselijk zou zijn voor de zuidelijke Mexicaanse staat van Guerrero, dan zou het verhaal van Ankor de Bengaalse tijger in het plaatje passen.

Nadat Ankor in oktober ontsnapte uit een privaat vakantieoord nabij Acapulco, heeft hij wekenlang ranches overvallen en het vee gedood in de gemeente van Coyuca de Benitez.

Sinds december echter heeft niemand nog een spoor van het roofdier gemeld en speculaties over Ankor’s lot doen de ronde.

Werd de voortvluchtige kat gewond door een stier en is dan weggekropen om te sterven? Heeft een reusachtige krokodil het binnendringende monster aan tripjes gescheurd? Werd Ankor echt gedood door bange dorpsbewoners die zijn karkas stilletjes hebben laten verdwijnen om geen boel te krijgen met milieubeambten? Of is anderzijds Ankor tot diep in de Sierra Madres gevlucht waar het met inheemse jaguars over territoria in de clinch kwam? Of is de grote kat met zijn kleinere neven tot een overeenkomst gekomen en is er een verdrag gesloten?

Tot op de dag van vandaag weet niemand nog de waarheid.

 

Ankor’s rooftochten hadden plaats toen Guererro- voor de vierde keer op een rij -de oneervolle onderscheiding behaalde van meest gewelddadige staat in Mexico, op grond van het aantal moorden per 100.000 mensen. Dit volgens de statistieken van het National Public Security System (SNSP).

En in de visie van de nieuwe gouverneur Hector Astudillo van de ‘Institutional Revolutionary Party (PRI),’ hebben de Verenigde Staten een grote hand- of een grote ader- in het aanhoudende geweld dat hij koppelt aan de toegenomen productie van illegale goederen in zijn onrustige staat, die algemeen beschouwd wordt als de grootste teler van opiumpapavers in Mexico.

“ Het geweld is zonder twijfel gerelateerd aan de toename in de consumptie van heroïne in de Verenigde Staten,” zei Astudillo tijdens een speech op zijn 100ste dag van zijn ambt.

Verwijzend naar de SNSP, rapporteerde de Guererro daily El Sur dat in het laatste jaar 2.016 mensen vermoord werden, of 25 percent meer dan in 2014. Acapulco heeft met zijn 902 moorden een groot aandeel in de moordcijfers.

Sinds 2011 werden meer dan 4.500 mensen vermoord in Acapulco, een tol die ruwweg gelijk is aan het aantal inschrijvingen van studenten aan twee grote middelbare scholen in de Verenigde Staten.

 

Andere gemeenschappen die verleden jaar met enorm veel moorden te maken kregen vinden we in de hoofdstad van de staat Chilpancingo (212 slachtoffers), Iguala (105), Chilapa (82) en Zihuaranejo (43).

Iguala is de stad waarvan werd aangenomen dat de veiligheidmaatregelen verscherpt werden na de moord op 6 mensen en de gedwongen verdwijningen van 43 ‘Ayotzinapa teacher college’ studenten door de veiligheidstroepen van de regerin