* Wat de Paus gemist heeft: Het land van tijgers, Hydras en heroïne

Door Frontera NorteSur

Censored News:http://bsnorrell.blogspot.be/2016/02/what-pope-missed-land-of-tigers-hydras.html

Vertaald door NAIS met toelating: www.denaisgazet.be

 

Nota van de uitgever: Tijdens zijn bezoek aan Mexico bezocht Paus Franciscus Chiapas, Mexico City, Mexico State, Morelia en Ciudad Juarez.

Tijdens zijn haltes verwees de paus naar algemene brandende kwesties van Mexico- drugsgeweld, Mensenhandel, het afbrokkelen van de sociale structuur, de marginalisering van het oorspronkelijke volk, aanvallen op migranten, lage loonarbeid, en meer.

Wat hij echter niet gedaan heeft is de ouders ontmoeten van de 43 verdwenen studenten van de ‘Ayotzinapa rural teachers’ college in de staat Guerrero, een zaak die door mensenrechtenactivisten bekeken wordt als symbool van de wijdverspreide misdaad van verdwijningen in het land.

Franciscus heeft ook geen bezoek aan Guerrero gebracht, dat beschouwd wordt als de meest gewelddadige staat en een van de twee armste staten.

 

17 februari 2016

Bijzonder verslag.

Deel 1

Wat de Paus gemist heeft: Het land van tijgers, Hydras en heroïne

Als een allegorie toepasselijk zou zijn voor de zuidelijke Mexicaanse staat van Guerrero, dan zou het verhaal van Ankor de Bengaalse tijger in het plaatje passen.

Nadat Ankor in oktober ontsnapte uit een privaat vakantieoord nabij Acapulco, heeft hij wekenlang ranches overvallen en het vee gedood in de gemeente van Coyuca de Benitez.

Sinds december echter heeft niemand nog een spoor van het roofdier gemeld en speculaties over Ankor’s lot doen de ronde.

Werd de voortvluchtige kat gewond door een stier en is dan weggekropen om te sterven? Heeft een reusachtige krokodil het binnendringende monster aan tripjes gescheurd? Werd Ankor echt gedood door bange dorpsbewoners die zijn karkas stilletjes hebben laten verdwijnen om geen boel te krijgen met milieubeambten? Of is anderzijds Ankor tot diep in de Sierra Madres gevlucht waar het met inheemse jaguars over territoria in de clinch kwam? Of is de grote kat met zijn kleinere neven tot een overeenkomst gekomen en is er een verdrag gesloten?

Tot op de dag van vandaag weet niemand nog de waarheid.

 

Ankor’s rooftochten hadden plaats toen Guererro- voor de vierde keer op een rij -de oneervolle onderscheiding behaalde van meest gewelddadige staat in Mexico, op grond van het aantal moorden per 100.000 mensen. Dit volgens de statistieken van het National Public Security System (SNSP).

En in de visie van de nieuwe gouverneur Hector Astudillo van de ‘Institutional Revolutionary Party (PRI),’ hebben de Verenigde Staten een grote hand- of een grote ader- in het aanhoudende geweld dat hij koppelt aan de toegenomen productie van illegale goederen in zijn onrustige staat, die algemeen beschouwd wordt als de grootste teler van opiumpapavers in Mexico.

“ Het geweld is zonder twijfel gerelateerd aan de toename in de consumptie van heroïne in de Verenigde Staten,” zei Astudillo tijdens een speech op zijn 100ste dag van zijn ambt.

Verwijzend naar de SNSP, rapporteerde de Guererro daily El Sur dat in het laatste jaar 2.016 mensen vermoord werden, of 25 percent meer dan in 2014. Acapulco heeft met zijn 902 moorden een groot aandeel in de moordcijfers.

Sinds 2011 werden meer dan 4.500 mensen vermoord in Acapulco, een tol die ruwweg gelijk is aan het aantal inschrijvingen van studenten aan twee grote middelbare scholen in de Verenigde Staten.

 

Andere gemeenschappen die verleden jaar met enorm veel moorden te maken kregen vinden we in de hoofdstad van de staat Chilpancingo (212 slachtoffers), Iguala (105), Chilapa (82) en Zihuaranejo (43).

Iguala is de stad waarvan werd aangenomen dat de veiligheidmaatregelen verscherpt werden na de moord op 6 mensen en de gedwongen verdwijningen van 43 ‘Ayotzinapa teacher college’ studenten door de veiligheidstroepen van de regering en kartel huurmoordenaars op 26 september 2014.

Ondanks dat het spotlicht van de wereld gericht staat op een plaats dat de draaischijf is van grote Mexicaanse opium en heroïne smokkel, blijft het geweld razen alsof er niets gebeurd is.

Daarenboven blijven ten minste 850 mensen, wiens verdwijning van oktober 2007 tot oktober 2015 gerapporteerd werd aan de ‘Office of the State Prosecutor (FGE)’ nog steeds vermist. Dit volgens Proceso newsweekly.

 

Hoe dan ook, het feitelijke aantal verdwijningen in Guererro ligt veel hoger sinds het FGE cijfer, dat gemeld werd door Proceso.

Hier werden de honderden mensen die ontvoerd werden door veiligheidstroepen van de regering tijdens de Vuile Oorlog (1969-81) of in daaropvolgende jaren, waaronder de eerste jaren van het geëscaleerde narco –geweld in 2005 en 2006, niet in opgenomen.

Als 2015 een slecht jaar was in Guerrero, zou 2016 wel eens erger kunnen worden als de 202 moorden, in januari geteld door El Sur, zouden kunnen leiden tot een hogere telling dan die van verleden jaar.

 

Een bijzonder bloederig incident tijdens een ‘quinceanera’ (viering van volwassenwording van 15-jarig meisje) in de bergen van Coyuca de Catalan, werd blijkbaar gebruikt als cover door drie rivaliserende drugsmokkelbendes – de Knights Templar, La Familia Michoacana en het kartel van de Sierra- voor een meeting die gehouden werd in een poging tot het verdelen van een lucratieve opium papaver productiezone.

Maar het narco conclaaf ontaarde in een vuurgevecht dat, volgens de openbare aanklager Xavier Olea Pelaez uitgelokt werd door “de hitte van de mescal”.

Negen mannen bleven dood achter en een vrouwelijke toerist verloor hierbij het leven.

 

Lourdes Escutia Viveros, een 25 jarige verpleegster uit Mexico was op huwelijkreis naar het vakantieoord van Zihuatanejo toen de kogels over en weer vlogen over een snelweg in de bergen. Escutia’s echtgenoot werd gewond maar overleefde het vuurpeloton, maar de pasgehuwde vrouw stierf ter plekke.

Acapulco, eens het belangrijkste Mexicaanse vakantieoord is de scene van dagelijkse vuurgevechten die veelvuldig plaats vinden op klaarlichte dag.

De moord van vrijdag 29 januari was misschien wel de meest gedurfde. Een straatventer werd om 14 uur neergeschoten op het Carabali strand voor de ogen van de strandgasten. De doder ontsnapte in Acapulco Bay op een water jet die bestuurd werd door een wachtende medeplichtige.

 

Strandmoorden begonnen terug in de week van 15 februari, met aanvallen op drie verschillende stranden tegen het midden van de week, waaronder een incident op 16 februari waarin een man in de namiddag neergeschoten werd voor de ogen van buitenlandse toeristen op de Condesa Beach, een populaire zandstrook in het hart van de toeristenzone dat verondersteld wordt beveiligd te zijn door een falanx van veiligheidstroepen.

 

Onder de slachtoffers dit jaar in Acapulco bevinden zich een ex-politieagent, tortilla verkopers, leerkrachten, en een groot aantal taxichauffeurs.

Naar verluidt, het niet ingaan op de afpersingseisen en bloedvetes over illegale drugsmarkten, misschien gemengd met een dosis van “sociale zuivering” van personen die ongewenst worden geacht verklaren de meeste moorden.

De 119 bende- land stijl slachtingen, geteld door El Sur van 1 januari tot 17 februari stellen het moord ritme in Acapulco gelijk aan de cijfers van verleden jaar.

 

Ontelbare lijken die gedumpt worden in openbare plaatsen worden steeds vergezeld van de zogenaamde “narco boodschappen” die kennelijk geschreven zijn door specifieke bendes als waarschuwing voor anderen.

De stijging in narco boodschappen vormen een patroon over de hele staat; met concrete politie -en militaire functionarissen en politiekers routinematig genoemd door de mysterieuze straatboodschappers die diep betrokken zouden zijn met het geweld en de corruptie.

________________________________________________________

Wordt vervolgd

__________________________________________