* MIGRANTEN NEERGESCHOTEN, ANDEREN VERMIST AAN DE ARIZONA SONORA GRENS

Overvallen en verdwenen in de Sonora woestijn

Migranten van Guatemale en El Salvador werden beschoten, sommigen stierven, anderen vluchten naar een ranch tussen Altar en Sonoyta, terwijl er 100 overblijvende vermist blijven.

Door Frontera NorteSur Censored News http://www.bsnorrell.blogspot.be/2015/06/migrants-shot-others-missing-at-arizona.html

Vertaald door NAIS: www.denaisgazet.be

Amnesty International en migrantenorganisaties eisen antwoorden over de verblijfplaats van een groep van Midden- Amerikaanse migranten die op 2 juni verdwenen in de Sonora woestijn.

Van meer dan 100 migranten werd niets meer vernomen in de nasleep van een aanval op hun groep nabij de Sonora- Arizona grens.

Volgens de getuigenissen van de overlevenden had de aanval plaats nadat een truck met migranten in de woestijn panne gekregen had.

Verschillende wagens die ook migranten op weg naar de VS vervoerden stopten om de toestand te beoordelen.

Daar werden zij aangevallen door twee mannen die legeruitrustingen droegen en het vuur openden op de grote groep.

Drie migranten, wiens namen nog niet openbaar gemaakt zijn, werden in de aanval gedood, en twee wagens uitgebrand.

Alhoewel 13 van de Midden- Amerikanen later gevonden werden in een nabijgelegen ranch zeggen die dat de anderen verspreid de woestijn ingevlucht zijn.

Meer dan twee weken later is er over het lot van vele migranten uit het konvooi nog niets bekend.

“ Het is zorgwekkend, behalve het gebrek aan informatie over de mogelijke verblijfplaatsen van de anderen- waaronder waarschijnlijk vrouwen en kinderen- zijn de omstandigheden in die zone van de woestijn heel extreem ,” stond deze week in de verklaring ondertekend door Amnesty International, het Instituut voor Vrouwen in Migratie, Casa del Migrante Saltillo en andere Mexicaans migranten verenigingen.

Die groepen eisen de interventie van de National Human Rights Commission, National Executive Commission for Victim Attention en het Mexicaanse Ministerie van Justitie, om een onderzoek in te stellen naar de gebeurtenissen van 2 juni.

De ondertekenaars van de verklaring gaven kritiek op het Mexico National Migration Institiute (INM) omdat ze nagelaten hadden de geredde migranten over hun rechten op humanitaire hulp te informeren en hen dwongen tot het ondertekenen van deporatie -documenten.

Onder de druk van NGO’s is het INM later akkoord gegaan met het uitreiken van humanitaire visa met een beperkte tijd.

Niettemin hebben een ongekend aantal van de overlevenden Mexico reeds verlaten, en dat kan een verder onderzoek naar de gebeurtenissen van 2 juni bemoeilijken.

Sources: La Jornada, June 16, 2015. Article by Jose Antonio Roman.

Proceso/Apro, June 16, 2015.

Article by Mathieu Tourliere.

Frontera NorteSur: on-line, U.S.-Mexico border news Center for Latin American and Border Studies New Mexico State University Las Cruces, New Mexico

For a free electronic subscription email: fnsnews@nmsu.edu