Karina Brys, Solidair fotografe en kameraad werd brutaal aangepakt door "undercovers"

POLITIE IN BURGER VERMOMD ALS PVDA'ER / HART BOVEN HARD'ER

Door: AntiFaschistisch Front/Verzet: http://aff.skynetblogs.be/archive/2016/05/26/politie-in-burger-vermomd-als-pvda-er-hart-boven-hard-er.html

Vooraleer de uitgebreid in de media gecoverde rellen na de vakbondsbetoging dinsdag in Brussel plaatsvonden, was een medewerker van AFF/Verzet getuige van een incident nog tijdens de betoging. Een journalist zag het ook, en nog andere mensen stonden erop toe te kijken. Maar het was niet duidelijk wat er precies aan de hand was. Via de sociale media is het toch bekend geraakt, en er is zelfs een foto van opgedoken.

De vakbondsbetoging is nog volop bezig. Aan de laatste zijstraat rechts vooraleer de betogers aan de grote ruimte voor het Zuidstation zijn, staat een vrouw in een deurportaal omringd door vijf kerels die later politieagenten in burger blijken te zijn. Onze medewerker herkent de vrouw niet. Achteraf blijkt dat hij haar wel van naam kent. Het is de Antwerpse fotografe Karina Brys die wel eens fotografeert voor PVDA-publicaties.

Op Facebook vertelde ze haar verhaal. Karina Brys: “Ik liep mee in de betoging, de brede straat bijna aan het eindpunt. Ik zag voor mij vier of vijf zware gasten mét op hun mouwen stickers van de PVDA. Ik heb hen gefotografeerd. Kort daarop werd ik bij mijn polsen gegrepen en naar de zijkant getrokken. Ik schrok en heb het op een roepen gezet. Twee van hen zijn voor mij komen staan en hebben geëist dat ik hun foto zou wissen. Ik vroeg waarom en wie ze waren. Toen heeft één van hen zijn politiebadge getoond. Ik heb de foto’s gewist, mijn identiteitskaart is gecontroleerd en ze hebben met hun smartphone een foto van mij gemaakt.”

“Ik heb bij één van hen de sticker afgetrokken en op zijn kop geplakt met de melding dat ze als flik niet met die stickers moeten rondlopen. Iemand heeft bijgevoegde foto gemaakt. Ik zei toen net dat hij niet zo mijn pols moest omklemmen. Daar zie je nog de sticker bij de andere. Niet herkenbaar maar wel degelijk een PVDA-zelfklever.” Even later zouden drie collega’s politieagenten in burger de twee bij Karina Brys vervoegen en zo voor de buitenwereld afschermen wat er precies aan de hand was.

Een collega fotograaf vulde aan: “Karina ziet vier stoere betogers met stickers van PVDA-PTB op de arm gekleefd. Kameraden, dacht ze. Dus efkes een paar kiekjes nemen. Omdat Karina het liefst met een full frame groothoeklens werkt, moet ze meestal dichtbij komen om te fotograferen.” De collega raadt een 70-300 mm mens aan. “Eén groot voordeel: je staat ver genoeg van vermomde smurfen.” Waarna een smiley volgt, en nog: “En altijd die relschoppers op het einde van een vakbondsbetoging. Door wie in gang gestoken? Om het sociaal verzet te kunnen discrediteren (lees ook deze getuigenis, nvdr.)? Het zou me niks verwonderen. Mijn bloed kookt.”

Nadat de politieagenten de foto’s hebben laten wissen, Karina Brys zelf gefotografeerd hebben en haar identiteit geverifieerd hebben, wandelen de vijf rustig weg. Nu naar links van het betogingstraject. Op weg naar waar enige tijd later de fameuze rellen plaatsvinden. Eén van hen die nog twee PVDA-stickers op zijn mouwen heeft, verwijdert de stickers van zijn jas – hij is dan toch bekend geraakt als politieagent-in-burger – en laat de verwijderde stickers op de grond achter. Oók niet proper.

Politieagenten in burger die als activisten aanzien worden, het gebeurt niet alleen in Brussel. Even terug naar 2013. Het Nieuw-Solidaristisch Alternatief (N-SA) wil op 1 mei een actie doen in Antwerpen. Opzij van café Den Engel aan de Antwerpse Grote Markt zien we een groep van een acht- tot tiental mensen staan. Ruige gasten, meerdere met tatoeages op de armen die zichtbaar zijn omdat ze T-shirts met korte mouwen dragen. Alhoewel we niemand van hen kennen, en ze ook geen politieke symbolen dragen, lijkt het ons een groepje N-SA’ers te zijn. Even later blijkt dat we ons vergist hebben als ze samen met anderen café Den Bengel binnenstormen. Vakbondsmensen waren het café binnengegaan waar de N-SA’ers Eddy Hermy, Jan De Beule en Thierry Vanroy zich op de eerste verdieping hadden teruggetrokken. De politie wilde vermijden dat het tot een confrontatie tussen de vakbondsmensen en de drie N-SA’ers zou komen.

Politie in burger is dus niet altijd meteen herkenbaar. Dat hoeft ook niet, maar men moet ook niet overdrijven door bijvoorbeeld ook nog eens PVDA-stickers of Hart boven Hard-zelfklevers (ook daar is een foto van opgedoken, nvdr.) te dragen. Een paar jaren geleden klaagde Blokbuster aan dat politieagenten in burger zich in Antwerpen tussen de Blokbuster-betogers hadden gemengd mét de plastieken Blokbuster-jasjes alsof ze fanatieke Blokbuster-betogers waren. Dat er politie in burger is, tot daar aan toe. Zich als linkse militanten en/of antifascisten uitdossen, past niet. Steekt iemand zijn hand in het vuur dat die politieagenten niets verkeerd uitsteken terwijl anderen denken dat ze linkse militanten/antifascisten zijn?

In Antwerpen wordt er streng op toegezien – in Brussel is dat duidelijk minder – dat manifestanten geen gezichtsbedekkende kledij dragen. Men zou van de politie in burger evenveel fair play mogen verwachten door zich niet anders te kleden dan ze zijn. Maar die eerlijkheid is er duidelijk niet.