BEHEERDER VVL-FACEBOOKPAGINA BIJ DE RECHTBANK- VERVOLG

Door Ed Steffens- AFF

10 juni 2017

 

 

 

Nadat wij gisteren, enkele uren na de rechtbankzitting in Antwerpen, verslag uitbrachten over de pleidooien in de rechtszaak tegen Gunther Vleminx als beheerder van de racistische Vlaamse Verdedigings Liga-Facebookpagina (foto links, zie: 

https://www.facebook.com/groups/fbaff/permalink/1530336947018530/)( Overgenomen in de NAIS Gazet met toestemming: https://www.denaisgazet.be/anti-fascistisch-nieuws-3/2017-1/beheerder-vvl-facebookpagina-bij-de-rechtbank

, brengen vandaag enkele kranten hun verslag.

Gazet van Antwerpen pakt uit met drie artikels op haar nationale bladzijden 2 en 3 (foto 2 onderaan), Het Laatste Nieuws en Het Nieuwsblad openden ermee hun regionale bladzijden (foto 3 en 4, onderaan). De zogenaamde ‘kwaliteitskranten’ hadden aandacht voor andere onderwerpen (De Standaard bijvoorbeeld twee bladzijden over de teloorgang van de parenclubs in Vlaanderen, naast weliswaar een pakkend getuigenis van Rachida Lamrabet over de vrijheid van meningsuiting).
Zoals wij heeft ook Gazet van Antwerpen haar twijfel over het berouw van Gunther Vleminx. Gazet van Antwerpen: “Of het berouw van Vleminx zo oprecht is als hij voor de rechtbank liet uitschijnen, is maar de vraag. Op zijn Facebookpagina pronkt hij met zijn rol als voortrekker bij de anti-islambeweging Pegida. Hij maakt ook aangebrande ‘grappen’ als ‘Ik hou van de geur van spek… tijdens de ramadan’.”
Nadat de VVL-straatacties geen succes bleken te zijn, schakelde Gunther Vleminx zich niet alleen in als een medewerker van Pegida. Hij manifesteerde zich ook als een partijsoldaat van het Vlaams Belang. Hij ging eerder al graag op de foto met Filip Dewinter (foto 5, onderaan); bij de fakkeloptocht van het Vlaams Belang tegen een nieuwe moskee in de Antwerpse wijk Luchtbal op 21 februari 2017 hees hij zich in een hesje van de Vlaams Belang-ordedienst (foto 6, onderaan).
In 2016 opende Unia, zo meldt Gazet van Antwerpen, 276 dossiers over discriminatie of aanzetten tot haat via het internet. “De meeste meldingen gingen over raciale uitlatingen, voor