* VEILINGHUIS IN PARIJS VERKOOPT SACRALE ITEMS VAN HOPI, PUEBLO, NAVAJO EN PLAINS

Door Brenda Norrell, Censored News: www.bsnorrell.blogspot.com

Vertaald door NAIS, met toelating van Brenda Norrell- De NAIS Gazet: www.denaisgazet.be

Veilinghuis in Parijs gaat verder met zijn culturele genocide. Voor het vijfde jaar op een rij worden Kachinas, maskers, en andere sacrale items verkocht.

 

Op de EVE veiling in Parijs worden opnieuw sacrale voorwerpen van Pueblos, Dine’ en de Plains geveild, hiermee gaan ze voor het vijfde jaar door met culturele genocide.

Ondanks de protesten zal op 15 december 2014 de verkoop doorgaan van sacrale Kachinas en maskers van Hopi, Acoma, Laguna, Zuni, Santo Domingo, Tesuque en andere Pueblos.

In de online catalogus vinden we ook ceremoniële Yeibeichei Masks van de Dine’ (Navajo).

Sacrale voorwerpen van de Kiowa en buidels die horen bij de Cheyenne Arapaho, Sioux en Plains indianen zijn ook voorzien om geveild te worden.

Verder staan er nog leggings van Sioux en Cheyenne, en een zeldzaam voorwerp van de Hupa in California ook op de lijst voor de veiling.

Onder de ceremoniële voorwerpen bevinden zich vele Hopi Kachinas en Zuni Pueblo Shalako ceremoniële voorwerpen.

De meeste ceremoniële voorwerpen zijn gedateerd tussen 1900 en 1930, maar er is ook een ketting van schelpen die gedateerd is als pre- Hopi, of Anasazi.

Op 110 pagina’s staan 275 items, waaronder ook voorwerpen die aan de Mandan, Chippewa, Blackfeet en Natives van Canada horen.

Beelden en andere voorwerpen van de Inuit , Alaska, de Maya’s in Oaxaca, en anderen van Costa Rica.

In de EVE catalogus online gaat men er prat op dat men “Pre- Colombiaanse” kunst verkoop (Let wel: deze link is gepost als bewijs. Fotograferen van sacrale voorwerpen is verwerpelijk dus, foto’s niet kopiëren en/of delen,aub!)

http://www.auctioneve.com/flash/index.jsp?id=20332&idCp=101&lng=fr

 

In Juni ll. , toen een veiling van Hopi en Dine’(Navajo) sacrale voorwerpen in voorbereiding was, heeft Klee Benally, Dine’ de veiling en het ontkennen van de genocide in Parijs aangevochten.

“ Eve vereeuwigd de culturele genocide iedere keer opnieuw wanneer een veiling van inheemse geschiedenis en identiteit plaatsheeft. We kunnen aannemen dat deze sacrale inheemse eigendommen gestolen werden of bekomen werden door huichelarij zonder voorafgaande toestemming,” zegt Benally en anderen in een verklaring.

“ EVE moet onmiddellijk de betrokken inheemse naties consulteren over alle, verleden en toekomstige veilingen van sacrale eigendommen en alles in het werk te stellen om dergelijke sacrale culturele eigendommen terug te geven.”

 

Op 27 juni 2014 verkocht EVE voor het vierde jaar Hopi en Navajo sacrale voorwerpen.

Een video die in het bezit kwam van Censored News maakt de ontkenning van de genocide duidelijk.

In de video, scheurt veilingmeester Alan Leroy de posters van de muur, Klee Benally zegt aan de woekeraar dat hij genocide pleegt.

Met duidelijk racistische en vijandige gevoelens zegt Leroy tegen Benally:” Jullie werden door niemand gedood.”

Benally zei dat al die voorwerpen gestolen werden en

dat deze culturele items nooit verkocht werden. Hij wijst erop dat de medicijn- mensen zeggen dat de voorwerpen moeten terugkomen.

Leroy ging verder: “Alle culturele eigendommen van alle religies zijn te koop.”

Benally : “Deze zaken werden niet verkocht, maar gestolen.”

 

Bekijk video hier: http://indigenousresistancejuly2014.blogspot.be/2014/07/video-klee-benally-challenges-genocide.html