Antifascisten overtreffen extreemrechtse haatmars in Antwerpen

Door Blokbuster : http://blokbuster.be/?p=10561

17 maart 2016

Foto's door Jente

Gisteren was er in Berchem een strijdbare antifascistische betoging. Aanleiding was zowel het protest tegen de opkomst van extreemrechtse en populistische figuren als Trump, Le Pen en Wilders als verzet tegen een extreemrechtse haatmars elders in de stad op hetzelfde ogenblik.

Extreemrechts was met een bijzonder beperkte groep aanwezig: verschillende bronnen bevestigen ons dat er maximaal een 100-tal aanwezigen waren. Daaronder ook VB-voorzitter Tom Van Grieken, een voormalige straatvechter van de NSV (Nationalistische Studentenvereniging). Extreemrechts krijgt ook in Antwerpen amper nog troepen gemobiliseerd. Dat is positief, maar we mogen niet te vroeg denken dat de overwinning binnen is. Acties tegen extreemrechts blijven noodzakelijk. Een aantal standpunten van extreemrechts worden overgenomen door ‘normaal rechts’ – denk maar aan de uitspraken van de Nederlandse premier Rutte over migranten die ‘normaal’ moeten doen of de vele racistische provocaties vanuit N-VA-hoek. Daarnaast moeten we erop voorbereid zijn dat extreemrechts terug kan groeien als de zeepbel van De Wever en co uiteenspat.

De strijd is dus bijlange nog niet gestreden en acties blijven nodig. Blokbuster nam dan ook het initiatief voor een ‘Mars tegen racisme’ om tegen de NSV-optocht te protesteren. Het werd een erg kleurrijke, levendige en dynamische betoging. De beperktere mobilisatiekracht van extreemrechts zet ook druk op de opkomst van de tegenbetoging. Maar met 250 aanwezigen waren we nog steeds 2,5 keer zo groot als de optocht van de studenten van het Vlaams Belang. Het cijfer van ‘Het Laatste Nieuws’ over een ‘100-tal’ antiracistische betogers wordt voldoende ontkracht door de foto’s die we hieronder publiceren. Op de Mars tegen racisme kreeg Blokbuster de steun van verschillende activisten: we zagen onder meer een spandoek van Vrouwen tegen Racisme, naast militanten van Kasjmiri en Tamil afkomst, vakbondsmilitanten vanuit verschillende sectoren, mensen van Antifa Antwerpen, een groep studenten van Comac, … Op het einde van de betoging waren er in het kader van een open micro toespraken door vertegenwoordigers van Blokbuster, Actief Linkse Studenten, ROSA, Syndicalisten tegen Fascisme en Comac.

Blokbuster bedankt iedereen die op deze actie aanwezig was en benadrukt het belang van de komende mobilisaties met als speerpunt de acties tegen het bezoek