*Van Pegida tot neonaziconcert: organisatoren zijn dezelfde

Foto:Rob Verreycken (rechts) in gezelschap van neonazi’s Chris Berteryan en Constant Kusters na een meeting met een vertegenwoordiger van het Griekse Gouden Dageraad. Foto: AFF

 

De centrale organisatoren van Pegida Vlaanderen houden zich ook met andere zaken bezig. Muziekoptredens organiseren bijvoorbeeld. Komende zaterdag komt een Franse neonazigroep in Sint Niklaas optreden. De organisatie is in handen van ‘Identiteit, Muziek & Cultuur’.

Achter de schermen daarvan vinden we Rob Verreycken en Bert Deckers, voormalige medewerkers van het Vlaams Belang die bevrijd van de partijjuk wel eens wat radicaler uit de hoek durven komen. Zo waren ze er bij toen Nation op 1 juni 2015 in Brussel mensen-zonder-papieren wilde aanvallen, maar uiteindelijk de woede bekoelden op een dakloze. Ze namen aan de actie deel onder de vlag van ‘Vlaanderen Identitair’. Het geweld leidde tot een gerechtelijke vervolging van enkele militanten en blijkbaar ook tot onenigheid binnen Nation. Sindsdien werd er van ‘Vlaanderen Identitair’ niet veel meer vernomen. Rob Verreycken organiseerde in oktober nog een avond met Udo Voigt (Europarlementslid van de neonazipartij NPD uit Duitsland en werkgever van Verreycken) in Antwerpen, maar daar bleef het bij. Behalve een foto van een optocht van het ter ziele gegane ‘Groen Rechts’ uit 2004 publiceerde ‘Vlaanderen Identitair’ sindsdien niets meer op zijn blog.

Beide heren zijn ook actief bij ‘Rechts Actueel’ en bij Pegida Vlaanderen, dat afgelopen zaterdag een betoging in Antwerpen hield met delegaties uit onder meer Nederland en Duitsland en waar Dewinter hulp van het Duitse Pegida-kopstuk (én veroordeelde crimineel) Lutz Bachmann inriep om wat mediabelangstelling te behalen en de eigen troepen warm te krijgen voor de campagne naar de gemeenteraadsverkiezingen van 2018. Die campagne doet denken aan het oude Vlaams Blok, zelfs de bokshandschoenen van begin jaren 1990 worden gerecycleerd. Is dat de reden waarom het olijke duo Verreycken-Deckers zaterdag vrijspel gaf aan Dewinter om het ticket van ‘Pegida’ optimaal te gebruiken?

Veel rust gunnen de organisatoren van Pegida zich niet. Amper een week na de betoging van Pegida volgt een concert in de thuisbasis van Rob Verreycken, Sint-Niklaas. Daar werd eind december al een extreemrechts concert gehouden met de Duitse zanger Frank Rennicke. Nu komt de Franse groep ‘In Memoriam’. Het concert vindt