*Forse boetes voor extreemrechtse geweldenaars

Door Blokbuster: http://blokbuster.be/nl/?p=8371

18 februari 2016

‘Zes van Nation’ veroordeeld wegens geweld op dakloze.

Gisteren werd een vonnis geveld in de rechtszaak naar aanleiding van extreemrechts geweld in Brussel in juni vorig jaar. Ter herinnering: het Franstalige extreemrechtse Nation probeerde toen op gewelddadige wijze in te gaan tegen acties van mensen-zonder-papieren. Nation kondigde aan dat het een actie zou verstoren, waarop de mensen-zonder-papieren gelukkig op georganiseerde en gedisciplineerde wijze reageerden. De militanten van Nation raakten compleet gefrustreerd en sloegen dan maar een dakloze in elkaar. Nu zijn er zes leden en ex-leden van Nation veroordeeld voor dat geweld.

Op de actie van Nation op 1 juni 2015 waren er een 15-tal aanwezigen, waaronder ook de voortrekkers van Pegida Vlaanderen: Rob Verreycken en Bert Deckers. Zij namen geen deel aan het brutale geweld op een dakloze. Maar dat zowat de helft van de aanwezigen op de actie waar ze mee tot opgeroepen hadden gisteren veroordeeld werd voor geweld, is ook een vernietigend oordeel over de actie van Nation en de voortrekkers van Pegida Vlaanderen op zich. Deze actie was gericht op geweld of toch minstens op een erg gespierd optreden, voormalig VB-personeelslid Bert Deckers twitterde dat geprotesteerd zou worden tegen “schuimbekkend links en illegalen”. Bij Nation en co wordt graag uitgepakt met radicale woorden over verzet tegen het kapitalisme en het establishment, maar de radicale daden zijn gericht tegen de zwaksten in de samenleving, zoals daklozen of mensen-zonder-papieren.

Het brutale geweld op 1 juni 2015 werd op video vastgelegd (zie hieronder). Het leidde ook tot een protestbetoging tegen fascistisch geweld een week na de feiten. Blokbuster riep mee op tot deze actie waarop een 200-tal antifascisten aanwezig waren.