* Eagle Pass: Native Amerikaanse groepen leiden actie tegen ‘Dos Republicas’ kolenmijn.

Bron: Brenda Norrell, Censored News: http://bsnorrell.blogspot.be/2016/04/eagle-pass-native-groups-lead-action.html

Vertaald door NAIS: www.denaisgazet.be

Door Matt Johnson en Olka Forster

Eagle Pass, Texas-

Native Amerikaanse groepen verzamelden zich voor een historische rally en mars om te protesteren tegen de ‘open- pit coal stripmijn’ in Eagle Pass, Texas.

De demonstranten eisen van het VS ‘Army Corps of Engineers’ de vergunning voor de mijn te herroepen, verdere ontwikkeling te stoppen en het land tegen verdere verwoesting te beschermen.

Het project is eigendom van ‘Dos Republicas Coal Partnership’, dat bruinkool ontgint. Het bruinkool wordt met de trein getransporteerd van Maverick County , over de grens heen naar een Mexicaanse kolencentrale.

Ondanks wijdverbreide lokale oppositie is de mijn enkele maanden geleden geopend en daardoor worden voorvaderlijke thuislanden, sacrale gronden en meer dan 100 archeologische sites van vele Native groepen verwoest.

 

“De mijn heeft reeds onherstelbare schade aangericht, meerdere begraafplaatsen werden verwoest en daarmee wordt onze cultureel erfdeel weggevaagd,” zei Maria Torres, tribale voorzitster van de Pacuache Clan van Texas.

“ Dit land is ons erfgoed en verteld het verhaal van ons eeuwenoude Aboriginal volk- hoe we geleefd hebben en gestorven zijn. Als wij de toegang tot ons land en tot ons eeuwenoude wildleven- van de Jaguarundi en Ocelot tot het cruciale plantleven moeten inleveren, dan verliezen wij een groot d