* Eagle Pass: Native Amerikaanse groepen leiden actie tegen ‘Dos Republicas’ kolenmijn.

Bron: Brenda Norrell, Censored News: http://bsnorrell.blogspot.be/2016/04/eagle-pass-native-groups-lead-action.html

Vertaald door NAIS: www.denaisgazet.be

Door Matt Johnson en Olka Forster

Eagle Pass, Texas-

Native Amerikaanse groepen verzamelden zich voor een historische rally en mars om te protesteren tegen de ‘open- pit coal stripmijn’ in Eagle Pass, Texas.

De demonstranten eisen van het VS ‘Army Corps of Engineers’ de vergunning voor de mijn te herroepen, verdere ontwikkeling te stoppen en het land tegen verdere verwoesting te beschermen.

Het project is eigendom van ‘Dos Republicas Coal Partnership’, dat bruinkool ontgint. Het bruinkool wordt met de trein getransporteerd van Maverick County , over de grens heen naar een Mexicaanse kolencentrale.

Ondanks wijdverbreide lokale oppositie is de mijn enkele maanden geleden geopend en daardoor worden voorvaderlijke thuislanden, sacrale gronden en meer dan 100 archeologische sites van vele Native groepen verwoest.

 

“De mijn heeft reeds onherstelbare schade aangericht, meerdere begraafplaatsen werden verwoest en daarmee wordt onze cultureel erfdeel weggevaagd,” zei Maria Torres, tribale voorzitster van de Pacuache Clan van Texas.

“ Dit land is ons erfgoed en verteld het verhaal van ons eeuwenoude Aboriginal volk- hoe we geleefd hebben en gestorven zijn. Als wij de toegang tot ons land en tot ons eeuwenoude wildleven- van de Jaguarundi en Ocelot tot het cruciale plantleven moeten inleveren, dan verliezen wij een groot deel van ons erfgoed en onze band met Moeder Aarde.”

 

Veel Native groepen zeggen dat zij niet correct werden ingelicht door de federale agentschappen zoals verreist wordt voor er vergunningen voor mijnen kunnen worden toegekend. Het project wordt ook geconfronteerd met een wijdverspreide oppositie. Meer dan achtduizend inwoners van Eagle Pass en bondgenoten hebben de petitie tegen de Dos Republicans mijn ondertekend voor de opening.

 

“Dit project is het slechtste voorbeeld van milieu 'rechtvaardigheid' dat ik ooit gezien heb,” zei Dr. Jonathan Hook, voormalig directeur van ‘Milieurechtvaarddigheid en tribale zaken’ voor de EPA, Cherokee Nation en resident van Maverick County.

“ Alles zit hier goed fout. Gezien de onvolledige processen en potentiële schade aan een van de meest kwetsbare gemeenschappen in het land, had de Dos Republicasmijn nooit mogen starten.”

Vertegenwoordigers van de Lipan Apache Band van Texas, Pacuache Band Coahuiltecan Nation, Carrizo Comecruda Tribe van Texas, en de American Indian Movement van Centraal Texas waren aanwezig op het evenement van zaterdag jl.