"De zwarte horde marcheert weer door onze straten!"

*Pegida samengevat: van neonazi’s tot Dewinter. Doe mee met het protest

Door Blokbuster: http://blokbuster.be/nl/?p=8393

Knack.be publiceerde enkele foto’s van de optocht van Voorpost afgelopen zondag in Gent. Zowat 300 extreemrechtse militanten trokken toen door de stad. Het ging onder meer om Nederlandse neonazi’s – dat weten we omdat sommigen werden opgepakt (die criminele buitenlanders toch!). Maar ook het Vlaams Belang was aanwezig, kopstuk Filip Dewinter was een van de topacts op de betoging.

Op één van de foto’s van Knack zien we Dewinter naast neonazi’s lopen. Eén van hen heeft op zijn jas de cijfers 14/88 staan, een vaak voorkomende cijfercombinatie in neonazistische kringen. De ‘14’ staat voor de ‘14 woorden’ in een tekst van de veroordeelde Amerikaanse neonazi David Lane: “We must secure the existence of our people and a future for white children.” Vandaag verwijzen neonazi’s naar deze uitspraak met het cijfer 14. De 88 staat voor de achtste letter van het alfabet, maar dan twee keer. De achtste letter is de H en 88 staat in neonazistische kringen voor ‘Heil Hitler’.

De foto van Knack kreeg vreemd genoeg niet veel aandacht in de gevestigde media. Nochtans is het opmerkelijk dat Dewinter samen met een neonazi die openlijk Hitler vereert op de foto staat. Mogelijk was Dewinter het niet met zijn medebetoger eens, maar hij was toch maar op een betoging waar dit soort volk eveneens aanwezig is. Het vat overigens Pegida en co goed samen, dit is een alliantie van krachten die gaan van diegenen die zich in het parlement graag als bijna-respectabel voordoen tot diegenen die daar geen behoefte aan hebben en zich openlijk outen als Hitler-fans.

Laten we onze straten innemen door dit soort figuren? Als het van ons afhangt niet. Vorige zondag was er in Gent een geslaagde antifascistische betoging met meer dan 1000 aanwezigen. De komende weken staan er nog acties op het getouw. Op 6 maart is er een protestactie tegen Pegida in Zeebrugge, op dezelfde dag is er in Brussel een betoging van mensen-zonder-papieren voor vrouwenrechten. En op 17 maart is er in Leuven een actiedag tegen een betoging van NSV, de studenten van het Vlaams Belang: in de namiddag een wereldkeuken en ’s avonds een betoging.

Actieve mobilisatie is belangrijk om een groei van extreemrechts te stoppen. Vandaag nog raakte bekend dat het aantal haatmisdrijven toeneemt. In Duitsland zagen we al brandstichtingen in asielcentra. We mogen het bij ons niet zo ver laten komen. Protestacties kunnen het zelfvertrouwen van extreemrechts breken. Wij willen dat koppelen aan een discussie over politieke alternatieven op het asociale beleid dat racisme in de hand werkt en waar extreemrechts op kan inspelen. Een toename van racisme en haatmisdrijven zal de vluchtelingencrisis niet oplossen, integendeel. Er is nood aan een breuk met het beleid van besparingen voor de meerderheid van de bevolking hier en bommen voor de bevolking in het Midden-Oosten.

Blokbuster roept op om de antiracistische mobilisaties van de komende weken te ondersteunen. Extreemrechts wil een offensief voeren, laat het ons gepast beantwoorden door zelf ook een versnelling hoger te schakelen met ons antiracistisch verzet!

6 maart: betoging mensen-zonder-papieren in Brussel
6 maart: actie tegen Pegida in Zeebrugge
17 maart: betoging tegen NSV in Leuven