"Joe Hill never died" 100 jaar geleden

Op 19 november 1915 werd Joe Hill geëxecuteerd voor roofmoord na een schijnproces in de Amerikaanse stad Salt Lake City. Het was vanaf de eerste dag van zijn aanhouding duidelijk dat hij werd geviseerd als activist en songschrijver voor de vakbond International Workers of the World. 100 jaar later blijft zijn politieke erfenis brandend actueel.
Door Lode Vanoost: De WereldMorgen.be
woensdag 18 november 2015

Op 7 oktober 1879 werd Joel Emmanuel Hägglund geboren in het havenstadje Gävle in het hoge noorden van Zweden, als derde van een gezin van negen kinderen, waarvan er drie zeer jong stierven. Toen zijn vader Olof, een treinconducteur, jong stierf hield zijn moeder het gezin samen tot ook zij stierf in 1902. Het huisje waar ze woonden is vandaag een museum van zijn nagedachtenis.

De jonge Joel had een zwakke gezondheid en moest meermaals worden behandeld voor tuberculose, een ziekte waar hij nooit helemaal van genas. In 1902, na de dood van hun moeder emigreerde Joel met zijn broer Paul naar de VS, net als vele arme werkloze Zweden. Zijn bestaan in de VS was niet veel beter dan in zijn thuisland. In de VS werkte hij als seizoensarbeider.

Hij werd actief in de vakbond Industrial Workers of the World (IWW). Vanaf 1906 gebruikte hij de naam Joseph Hillstrom. Waarschijnlijk deed hij dat omdat zijn echte naam op een zwarte lijst stond van syndicale activisten die nergens nog werk konden vinden. Met zijn Zweeds accent zag hij zich wel verplicht nog steeds een Zweeds klinkende naam te gebruiken.

Pie in the sky

Door zelfstudie verbeterde hij zijn kennis van het Engels, een taal die hij uitsluitend op het gehoor leerde. Dat deed hij zo goed dat hij een gevraagd spreker werd voor de IWW. Bovendien bleek hij ook talent te hebben voor het schrijven van liedjesteksten. In de periode dat hij zijn teksten begon te zingen nam hij het pseudoniem Joe Hill aan. Joe voor Joseph is algemeen bekend, de afkorting van Hillstrom naar het Engels klinkende woord Hill (heuvel) was eveneens een trend bij veel migranten om hun vreemd klinkende namen te verengelsen...........

Lees het volledige artikel: http://www.dewereldmorgen.be/artikel/2015/11/18/joe-hill-never-died-100-jaar-geleden