13 april in Gent: stop Pegida. Tegen haat en terreur, solidariteit!

Door Blokbuster: http://blokbuster.be/nl/?p=8039

Na haar passage in Antwerpen wil Pegida Vlaanderen op 13 april in Gent verzamelen. Met deze actie probeert Pegida zich te manifesteren tegen wat zij “de islamisering” van de maatschappij noemt. In de praktijk is dit een weinig verhuld excuus om openlijk op straat te komen met racistische en reactionaire ideeën. We mogen deze haat geen ruimte geven, protest is noodzakelijk!

Pegida mag in ons land dan wel een marginale beweging zijn die de rangen van het Vlaams Belang en diverse neonazigroeperingen niet overstijgt, toch speelt het in op een breder aanwezig racisme. De neoliberale besparingen zorgen overal voor tekorten. De sociale zekerheid wordt uitgehold, de werkloosheid neemt toe, de wachtlijsten worden alsmaar langer, … Op de frustraties en het ongenoegen dat hierdoor ontstaat, kan extreemrechts groeien.

Ook gewelddadige groepen neonazi’s proberen zich op te bouwen. Denk maar aan Gouden Dageraad in Griekenland of Casapound in Italië die in het offensief gaan tegen migranten, holebi’s, linkse activisten, … Deze neonazi’s schuwen het geweld niet. Als Pegida in ons land aan het verzamelen blaast, zullen de lokale aanhangers van Gouden Dageraad en Casapound eens te meer van de partij zijn.

We mogen de straat niet overlaten aan Pegida. Een massamobilisatie kan een verdere ontwikkeling van Pegida stoppen. Pegida begon in Duitsland. In Dresden werd het een massabeweging. Het massale protest ertegen zorgde ervoor dat het zich niet verder kon verspreiden en leidde tot een versplintering van Pegida in Dresden zelf. Het wijst op het belang van een massale mobilisatie als antwoord op racisme en haat.

De antifascistische campagne Blokbuster en de Actief Linkse Studenten verdedigen de noodzaak van een mobilisatie en campagne naar een tegenbetoging zodra Pegida de kop opsteekt. De geslaagde anti-NSV betoging, tegen de studenten van het Vlaams Belang, op 12 maart in Gent was een goede aanzet naar een actie tegen Pegida op 13 april. Toen kwamen ruim 400 voornamelijk jongeren op straat tegen een honderdtal extreemrechtse betogers.

Louter op straat komen, is evenwel niet genoeg. Zolang de voedingsbodem van sociale en economische tekorten blijft bestaan en er geen collectief en strijdbaar alternatief door links wordt aangeboden, kan extreemrechts vroeg of laat terug op de voorgrond treden. De strijd tegen Pegida en tegen racisme is dan ook een strijd tegen de besparingen en de gevolgen van de crisis. Als Gouden Dageraad vandaag in Griekenland in de peilingen terrein moet prijsgeven, is het omdat veel van zijn kiezers hoop vestigen in Syriza. Een breuk met het besparingsbeleid kan de opmars van extreemrechts stoppen. Maar als Syriza faalt, kan de wanhoop van Gouden Dageraad mogelijk versterkt terugkomen.

Het kapitalisme is niet in staat om brede lagen van de bevolking een degelijke toekomst te bieden. Een ander maatschappijmodel is noodzakelijk. Een samenleving waar niet de winsten van een kleine minderheid centraal staan, maar de noden van de meerderheid van de