Neonazi’s openen met Europese subsidies een lokaal in Elsene

Door Blokbuster: http://blokbuster.be/nl/?p=8538

Vorige vrijdag was er een eerste protestactie

 

Afgelopen vrijdag werd geprotesteerd tegen een meeting van de nieuwe koepel van neonazipartijen in Europa. Die koepel, APF (Alliance for Peace and Freedom), groepeert onder meer het Griekse Gouden Dageraad en de Duitse NPD. In ons land zijn er banden met de Franstalige neonazi’s van Nation en met ‘Vlaanderen Identitair’, het groepje opgezet door NPD-medewerker en voormalig VB’er Rob ‘Klop’ Verreycken. APF krijgt heel wat Europese subsidies: dit jaar alleen zou het om 600.000 euro gaan!

Met dat geld is onder meer een nieuw lokaal geopend in het hartje van de gemeente Elsene. De drie verkozenen van Gouden Dageraad en de ene NPD’er in het Europees Parlement willen hun medewerkers en poging tot Europese frontvorming niet tot de gebouwen van het parlement beperken. De opening van een lokaal in Elsene geeft aan dat er een poging is om de partners in ons land bij te staan in de opbouw van gelijkaardige gewelddadige neonazipartijen.

Het Griekse Gouden Dageraad staat bekend als een gewelddadige partij, een groot deel van de partijleiding wordt daar momenteel voor vervolgd. De partij windt er geen doekjes om en is plat racistisch. Dat twee van de drie Europese parlementsleden voormalige militairen zijn, zegt iets over de geschiedenis van het Griekse leger dat midden jaren 1970 nog een dictatoriaal bewind voerde in het land. Verschillende moorden, onder meer op de linkse rapper Pavlos Fyssas, werden door militanten van Gouden Dageraad gepleegd.

In ons land schurken Nation en Vlaanderen Identitair bij Gouden Dageraad en co aan. Vlaanderen Identitair is opgezet door voormalige VB’ers Rob Verreycken en Bert Deckers. Verreycken zat ooit in het parlement voor het Vlaams Belang, Deckers was tot voor enkele jaren personeelslid van die partij. Vlaanderen Identitair probeerde begin april een aangekondigde maar niet toegelaten actie van Franse neonazi’s in Brussel te kapen door met een klein groepje op verschillende plaatsen in en rond Brussel gedurende korte tijd actie te voeren. Zij werden ongemoeid gelaten terwijl de politie tientallen antifascisten aan de Beurs arresteerde.

foto:De spreker op de neonazimeeting in Elsene

 

 

De opening van het neonazilokaal in Elsene gebeurde afgelopen vrijdag met een meeting waarop Eleftherios Synadinos van Gouden Dageraad sprak. Synadinos is een voormalige militair die er in het Europees Parlement al een schorsing op heeft zitten na racistische uitspraken over Turken. Vrijdag stelde Synadinos zijn partij voor. Aan de foto’s te zien, waren er een 20-tal aanwezigen. Dat is misschien niet veel, maar het is een wel een nieuwe stap dat neonazi’s zich openlijk manifesteren in Brussel en zelfs een lokaal kunnen openen. Voorheen waren ze doorgaans verplicht om met allerhande kunstgrepen en geheime afspraken te werken om bijeenkomsten te kunnen houden. Nu doen ze een poging om in Brussel uit hun riolen te kruipen en dit dankzij de rijkelijke Europese subsidies.

Vrijdagavond was er ook een tegenactie. Er was een oproep van de JOC (Jeunes Organisés et Combatifs) om aan Troon te verzamelen voor een tegenbetoging. De Actief Linkse Studenten onderschreven deze oproep en betoogden mee. Er waren een 100-tal betogers om te protesteren tegen reactionaire, seksistische en racistische standpunten, tegen het bijhorende geweld en tegen het beleid dat ongelijkheid versterkt en ons steeds meer probeert te verdelen. We beantwoorden de verdeeldheid met solidariteit.

Enkele foto's van de tegenactie hier: https://www.flickr.com/photos/socialismebe/27207664224/in/album-72157667353120383