Activisten tegen homofoob geweld in Tsjetsjenië opgepakt in Moskou

Door: LSP- Linkse Socialistische Partij 11 mei: http://www.socialisme.be/nl/44991/activisten-tegen-homofoob-geweld-in-tsjetsjenie-opgepakt-in-moskou

In een politiewagen wegens het afgeven van een petitie…

 

Er circuleert al even een petitie tegen het homofoob geweld in Tsjetsjenië. Wij hebben deze petitie ook ondersteund en halen er verder handtekeningen voor op. Het nieuws van het bestaan van concentratiekampen voor homoseksuelen in Tsjetsjenië en andere vormen van homofoob geweld is schokkend. Het leidde tot honderdduizenden handtekeningen voor een petitie, zowel online als offline. Alles samen zouden er al meer dan twee miljoen handtekeningen zijn, dat is meer dan het aantal inwoners in Tsjetsjenië.
Vandaag wilden activisten in Moskou 400.000 handtekeningen bezorgen aan de procureur-generaal met de vraag om onderzoek te verrichten naar de onwettelijke arrestaties en folteringen in Tsjetsjenië. Dit werd door de politie echter gezien als een protestactie die niet correct aangevraagd was. Bijgevolg werden de activisten zelf opgepakt.

Daarmee maken de Russische autoriteiten meteen duidelijk dat er niet op hen moet gerekend worden om de strijd tegen homofoob geweld aan te gaan. Tsjetsjenië wordt geleid door een marionet van Poetin. Het Russische regime voert bovendien zelf een homofoob beleid, onder meer in het kader van de nauwe banden met de Orthodoxe Kerk. Het maakt dat de autoriteiten niet bereid zijn om gehoor te geven aan de internationale roep naar het stopzetten van het homofoob geweld in Tsjetsjenië.
We zullen hier nog uitgebreid op terugkomen, maar roepen ondertussen op om de petitie te ondertekenen en ook in je omgeving te laten ondertekenen. Kom op 20 mei naar de Pride in Brussel om ook daar mee te protesteren tegen wat in Tsjetsjenië én Rusland gebeurt.

 

Teken de petitie