NEDERLANDSE NEONAZI’S IN BRUSSEL: DE NAMEN

Door: Anti-Fascistisch Front/ Verzet: http://aff.skynetblogs.be/archive/2016/05/24/nederlandse-neonazi-s-in-brussel-de-namen.html

 

 Zoals gisteren al gemeld meenden een paar Nederlandse neonazi's de strijd tegen het beleid van de regering-Michel te moeten ondersteunen. Dat dit helemaal niet is op de manier waarop de vakbonden dit willen… Tja, daarvoor zijn het neonazi’s.

Na de rustig maar vastberaden verlopen betoging zijn er een paar rellen. In de straten opzij van de betoging, waar onder andere de Brusselse hoofdcommissaris van de politie in de rug wordt aangevallen en met een steen wordt neergeslagen. En op het einde van het betogingsparcours, waar ook wij zijn na van het Noord- naar het Zuidstation te zijn gestapt. De toespraken op het podium aan het Zuidstation zijn al voorbij, de politie heeft blijkbaar al haar deel gehad in de zijstraten en wil beletten dat ook de nasleep van de betoging ongeregeldheden zou uithalen. We zien onder andere een man een kassei loswrikken. Hij wordt door vakbondslui aangemaand de steen terug te leggen. Anderen storten zich op de toiletten die er voor de betogers geplaatst waren.

 Op dat ogenblik krijgen we Roy Matthijsse in het oog (links op foto 1). Hij is een oude bekende van de neonazistische scene in Nederland en Vlaanderen. Onze collega’s van Kafka titelden in een artikel uit 2011 Roy Matthijsse - Nazileider onder blinden. Samengevat: hij is groot, heeft een kale kop en met zijn tatoeage in de hals (intussen heeft hij er meerdere, eentje werd een beetje zichtbaar in Brussel) is de intussen 33-jarige Roy Matthijsse een opvallende verschijning. Hij loopt vanaf 2005 mee in betogingen van alle mogelijke extreemrechtse tot neonazistische groeperingen in Nederland, en begint dan ook gabbermuziek met extreemrechtse inhoud (‘Pro-White Hardcore Techno’) te produceren en te draaien als dj Panzerfaust. Vanaf 2008 ziet men hem ook in Vlaanderen, met als eerste halte een betoging van de Nationalistische StudentenVereniging (NSV) in Gent waar Matthijsse prompt gearresteerd wordt.

Vanaf 2008 begint Matthijsse ook allerlei neonazistische clubjes in Nederland te reanimeren of zelf op te richten. Momenteel is zijn thuishaven de Vrije Nationalisten Noord Brabant. Neonazi’s die lid zijn van het ‘Anti-Capitalist Network/Antikapitalistisch Netwerk’ (ACN/AKN). ‘Linkse’ neonazi’s, dat heeft men in de geschiedenis van het nazisme ook gekend met de broers Gregor en Otto Strasser. Ze maakten overigens allebei maar een kortstondige carrière. Gregor Strasser werd in 1934 door de Gestapo doodgeschoten; Otto Strasser ontvluchtte in 1938 nazi-Duitsland. Het jongste artikel op de website van Matthijsses club handelt over de stenen die dezer dagen naar de hoofden van de Franse politie worden gegooid. In Brussel nam Roy Matthijsse volop foto’s van de ongeregeldheden, om verder te berichten over deze glorieuze manier (sic) van strijden tegen het kapitalisme.

Matthijsse jutte zijn vriend Karl-Jan Walle (26 j., rechts op foto 1) op om deel te nemen aan de vandalenstreken. Al heeft Karl-Jan Walle daarvoor niet veel aanmoediging nodig. Ook Karl-Jan Walle kreeg al een portret bij onze Nederlandse collega’s. Hij maakte zijn rentree in de Nederlandse neonazistische scene met een eigen groep ‘Folksfahne 18’ (‘18’ is een codegetal voor Adolf Hitler, nvdr.) en met het op een oorlogsmonument spuiten van een hakenkruis en de tekst Wir sind Zurück (“Wij zijn terug”). Karl-Jan Walle kreeg hiervoor een gevangenisstraf met een proeftijd van twee jaar, waardoor hij zich twee jaar kalm hield. Maar nadien ging hij weer helemaal los met meerdere nazistische tatoeages en activiteiten in neonazistische groeperingen. Tegenwoordig bij de Vrije Nationalisten Noord Brabant waarin ook Roy Matthijsse actief is. Interesse voor wat er in het buitenland te doen is, is hem niet vreemd.

Op 1 mei was Karl-Jan Walle betrokken bij rellen bij een neonazistische betoging in Plaumen (Duitsland). Gisteren was hij mee de toiletten aan het omduwen die vervolgens als een soort barricade naar de politie toe werden geschoven (foto 2, Karl-Jan Walle in een groene kader aangegeven). Gemaskerd was hij moeilijk te herkennen, maar na gedane ‘arbeid’ werd zijn gezicht toch duidelijk. Zijn vriend Roy Matthijsse kent Vlaanderen nog beter dan Karl-Jan Walle. Zolang het Nieuw-Solidaristisch Alternatief (N-SA) nog iets voorstelde dook Roy Matthijsse daar op, zoals bij een Palestina-actie in Antwerpen in 2010 (foto met Roy Matthijsse helemaal rechts van het groepje N-SA’ers). Toen de neonazistische Autonome Nationalisten op 16 februari 2013 in Brugge hun eerste betoging organiseerden gaf Roy Matthijsse daar enthousiast zijn medewerking aan.

Neen, dit is echt niet het volk dat de vakbonden aan hun zijde willen vinden in de strijd tegen de regering-Michel noch het volk dat de strijd tegen die regering vooruit helpt.