Eerste protest na aanslag op antifascist in Dortmund: 800 betogers

Door Blokbuster: http://blokbuster.be/nl/?p=8593

22 augustus 2016

 Afgelopen zaterdag was er een eerste onmiddellijk protest naar aanleiding van een aanslag op een antifascist en linkse socialist in het Duitse Dortmund. Deze brutale aanslag, een moordpoging, kwam er na verschillende daden van geweld en intimidatie tegen linkse militanten en antifascisten. (zie ons eerder bericht hierover)

Verslag door Sebastian Förster vanuit Dortmund

Brede alliantie tegen rechts geweld

Onmiddellijk na de aanslag van 14 augustus kwam er onder meer op initiatief van SAV, de Duitse zusterorganisatie van LSP, een alliantie tot stand op een bijeenkomst van meer dan 70 vertegenwoordigers van 30 organisaties, linkse partijen, jongerenafdelingen van de vakbonden, antifascistische groepen, migrantenorganisaties en voetbalfans. Er werd terecht gesteld dat deze aanval op een antifascist een aanval op ons allen is.

Drie dagen later, afgelopen zaterdag, volgde een eerste betoging met 800 aanwezigen. Het ging om een strijdbare betoging vanuit het stadscentrum van Dortmund naar de wijk Dorstfeld, waar de neonazi’s een zekere inplanting proberen uit te bouwen. Voor het eerst sinds lang was er een eengemaakte actie van organisaties en personen die eerder apart op straat kwamen bij betogingen en blokkades. Vertegenwoordigers van de vakbonden en verschillende antifascistische groepen zaten samen aan tafel om tot één betoging te komen.

Geen vertrouwen in de autoriteiten om fascistisch geweld te stoppen

Verschillende sprekers wezen er in hun tussenkomsten op dat er in Dortmund een lange geschiedenis van extreemrechts geweld is waarbij er zelfs moorden zijn gepleegd. Jens Jaschik, woordvoerder van de jongerenbewegin