* Dakota -Standing Rock Spirit Camp zullen Dakota Acces pijpleiding stoppen!

29 maart 2016

Media contact- Dakota Kidder: rsrtgrassroots@gmail.com, 701-329-9311.

Bron: Censored News: http://bsnorrell.blogspot.be/2016/03/standing-rock-spirit-camp-to-block.html

Vertaald door NAIS: www.denaisgazet.be

Cannonball, SD- Op 1 april 2016 zullen de tribale leden van de Standing Rock Lakota Nation en hun bondgenoten van de Lakota, Nakota en Dakota zich groeperen onder de naam "Chante tin'sa kinanzi Po" (Stand with a Strong Heart.)

 

Zij organiseren een paardentrek om de oprichting van een ‘Spirit Kamp’ dat opgetrokken zal worden langs de geplande route van de Bakken olie pijpleiding, Dakota Acces, te vieren.

 

Dit kamp zal 'Iŋyaŋ Wakȟáŋaǧapi Othí' (Sacrale Rots)genoemd worden, wat de originele naam is van de Cannonball Area .

Het Spirit Kamp wil de Dakota Acces pijpleiding stoppen en mensen bewust maken voor de gevaren van de lekken en de noodzaak om de waterbronnen van de Missouri rivier te beschermen.

'Chante tin'sa kinanzi Po' is een grassroots groep : “ Zij eigenen zich onze moeder, de aarde toe voor hun eigen gebruik, en verjagen hun buren weg van haar, en besmeuren haar met hun gebouwen en hun afval.”- Chief Sitting Bull. Zijn levensstijl is onze levensstijl- eendrachtig opstaan in verzet tegen de Dakota Acces Pijpleiding is onze plicht.”

 

Dakota Acces Pijpleiding, eigendom van ‘Energy Transfer Partners, LP’, wil per dag 450.000 vaten Bakken ruwe olie vervoeren van Noord Dakota tot Patoka, Illinois.

De bedreiging van deze pijpleiding voor het milieu, gezondheid en mensenrechten komt opvallend overeen met die van de Keystone XL.

Omdat de DAPL de Oglala Aquifer (een der grootste aquifers in de wereld) zal kruisen en tweemaal onder de Missouri Rivier gaan (de langste rivier in de VS), maakt mogelijke verontreiniging van deze waterbronnen van de Dakota Acces pijpleiding een nationale bedreiging.

De constructie van Dakota Acces zal alles bedreigen, van landbouw en drink water tot de volledige ecosystemen, Het wildleven en voedselbronnen rond de Missouri.

De broedplaatsen van de zeearenden en de dwergpleviers, de kwaliteit van de wilde rijst en medicinale planten zoals Sweet grass zijn maar enkele soorten die hier op de helling staan.

 

Wij roepen iedereen op om met ons op te staan tegen die grote bedreiging van onze gezondheid, onze cultuur en onze soevereiniteit.

Wij vragen dat iedereen die woont op of nabij de Missouri River en zijn bijrivieren, iedereen die landbouw beoefent of een ranch heeft in het gebied, en iedereen die geeft om zuivere lucht en zuiver drinkwater solidair is met ons verzet tegen de Dakota Acces Pijleiding.

 

Citaten:

 

Waniya Locke (Ahtna Dene, Dakota, Lakota, Anishinaabe) Standing Rock Descendent zegt: “Wij hebben geen olie nodig om te leven, maar wij hebben water nodig en water is een mensenrecht en geen privilege.”

 

Virgil Taken Alive, Standing Rock Member : “Van de vele wandaden die wij ondergaan en doorstaan hebben, is dit er een die niet alleen ons zal treffen maar het hele mensdom. Aarde is onze moeder. Wij moeten haar beschermen.”

 

Joye Braun, community organizer on the Cheyenne River Sioux Reservation: ” De gevaren waaraan de mensen die leven rond de Missouri rivier worden blootgesteld door de hebzucht van Big Oil zijn verbijsterend. Wanneer deze geplande pijpleiding breekt- zoals de meeste pijpleidingen doen- zal meer dan de helft van het drinkwater in Zuid Dakota aangetast worden.

Hoe kan dit project goedgekeurd zijn zonder na te denken over het effect op de mensen, landbouw en veestapels? Het moet stoppen. Het volk van de ‘Four bands van Cheyenne River’ staan solidair met onze zuster natie in hun strijd. Wij roepen de Oceti Sakowin ( Seven Council Fires) op om zich met onze bondgenoten, inheems en niet inheems, te verzetten tegen deze pijpleiding.”