VB BIJ LANCERING FRANSTALIG ‘NIEUW RECHTS’ TIJDSCHRIFT

Door Anti-Fascistisch Front/Verzet: http://aff.skynetblogs.be/archive/2016/05/30/vb-bij-lancering-franstalig-nieuw-rechts-tijdschrift.html

01-06-16

Doorgaans halen ze bij het Vlaams Belang hun neus op voor de Franstaligen in ons land. Maar zie: een paar dagen terug waren Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken en -ondervoorzitter Philip Claeys aanwezig op een Franstalig onderonsje in een poepchique hotel in Brussel.

Woensdag 18 mei werd in het Thon Hotel Bristol Stephanie aan de Louisalaan in Brussel de eerste conferentie georganiseerd van de Cercle Pol Vandromme (genoemd naar een inmiddels overleden journalist-auteur die een held werd voor een aantal extreemrechtse intellectuelen, nvdr.).

 Maar vooral werd er gevierd dat in Belgische boekhandels en krantenwinkels voortaan (opnieuw) het Nieuw Rechtse Franse tijdschrift Éléments pour la civilisation européenne te koop wordt aangeboden. Het jongste nummer van Éléments pour la civilisation européenne kreeg al dan niet voor die gelegenheid een cover waarop een ‘Hotel Molenbeek’ figureert (foto links).

Éléments pour la civilisation européenne is het tijdschrift van de Nieuw Rechtse ‘Groupement de recherche et d'études pour la civilisation européenne’ (GRECE). Opgericht in 1969 willen Alain de Benoist en zijn Nouvelle Droite de culturele strijd winnen die vergemakkelijkt dat een radicaal rechts nationalistisch regime geïnstalleerd wordt. Bij voorkeur schrijven de Nieuw Rechtsen in een taal die gewone stervelingen moeilijk kunnen volgen, maar dat is natuurlijk hún probleem. In Vlaanderen hebben wij daarvoor het tijdschrift Tekos.

Een honderdtal mensen, proper gekleed zoals dat hoort bij dat soort gelegenheden, woonden de lancering van Éléments pour la civilisation européenne op de Franstalige markt in België bij. Daarbij nogal wat figuren die in de jaren zeventig en tachtig van de vorige eeuw heil zagen in de Nieuw Rechtse stroming, maar intussen op hun honger bleven zitten. Uiteraard was de overgrote meerderheid Franstalig maar van links naar rechts op foto 1 (klik op foto voor grotere versie) zijn enkele Vlaams Belang’ers en ex-Vlaams Belang’ers te herkennen.

Vooreerst de met zijn Belfortploeg uit het Vlaams Belang gegooide en nu met de N-VA sympathiserende Gentenaar Francis Van den Eynde, met naast hem de bij het Vlaams Belang opgestapte Koen Dillen. Je zou kunnen denken dat ze opgestapt zijn bij het Vlaams Belang omdat ze minder radicaal zijn geworden, maar dat is maar schijn. Ze putten hun inspiratie nog steeds uit een Frans voorbeeld. Een paar rijen voor Van den Eynde en Dillen, meer rechts op de foto, zien we achtereenvolgens gewezen Europarlementslid en tegenwoordig Vlaams Belang-ondervoorzitter Philip Claeys en Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken.

Op dezelfde rij als Claeys en Van Grieken, eerste van links op de foto op die rij, nog een bekende: Patrick Sessler, Franstalige die actief was in allerlei extreemrechtse groepen en partijen, kandidaat was op Vlaams Belang-lijsten en in Spanje opgemerkt werd bij het uitbrengen van een Hitlergroet ter ere van generaal Franco. Alain de Benoist (72 j.) was er om zijn jongste boek te signeren. Jean Bricmont was één van de sprekers, een man die de vrije meningsuiting verdedigt van negationisten als Vincent Reynouard en Robert Faurisson, en van de racistische humorist Dieudonné (lees hierover meer bij onze collega’s van RésistanceS, nvdr.).

Tom Van Grieken verzweeg waar hij die woensdagavond 18 mei had uitgehangen, maar twitterde wel dat hij die avond nog eens “‘The Godfather’ van Nieuw Rechts” Alain de Benoist had mogen ontmoeten. De inspiratie voor zijn politieke activiteiten zit dieper dan alleen maar in de Vlaamse klei.