24 november: Protest tegen lokaal van neonazi’s in Elsene (Brussel)

Door Blokbuster: http://blokbuster.be/?p=10401

Foto van een eerdere actie tegen het neonazilokaal in Elsene

Alliance for Peace and Freedom (AFP) is de slecht gekozen naam van een Europese overkoepeling van neonazi’s zoals het Griekse Gouden Dageraad. Dankzij subsidies van de EU, goed voor 600.000 euro, kan de groep een lokaal openen in een chique buurt van Elsene. Dit vormt een gevaar voor jongeren en werkenden in ons land. Op 24 november is er een protestactie waar ALS en Blokbuster aan deelnemen.

Artikel door Julien (Brussel)

AFP groepeert verschillende extreemrechtse organisaties: Gouden Dageraad (Griekenland), Forza Nuova (Italië), Democracia Nacional (Spanje), NPD (Duitsland), maar ook Nation uit ons land. De groep heeft vier zetels in het Europees Parlement: 3 voor Gouden Dageraad en 1 voor de NPD. Hierdoor kan ze eigen structuren opzetten. Met AFP worden gewelddadige neonazistische groepen ondersteund, ook waar die nog niet sterk staan.

Straatgeweld als actiemethode

In 2012 haalde Gouden Dageraad 7% van de stemmen in Griekenland wat goed was voor 18 verkozenen. Drie jaar en een forse campagne van het establishment later behaalde de partij exact hetzelfde resultaat in de verkiezingen van september 2015.

Gouden Dageraad is een groep criminelen en maffiosi. Op basis van het succes in de verkiezingen was er een toename van geweld: 63 aanvallen in de twee maanden na de verkiezingen van 2012. In september 2013 kwam het zelfs tot een moord op de antifascistische rapper Pavlos Fyssas.

Deze methode wordt ook bij ons toegepast. In 2015 wilden militanten van Nation samen met Vlaamse en Franse medestanders een betoging van mensen-zonder-papieren aanvallen. Ze waren slechts met 15 tegenover honderden mensen-zonder-papieren. Ze werkten hun frustraties uit door een dakloze fysiek te molesteren. Verschillende militanten van Nation werden hiervoor veroordeeld.

Afgelopen zomer werd in het Duitse Dortmund een aanslag gepleegd op een antifascistische militant. De moordpoging mislukte gelukkig. Er kwam een sterk protest, onder meer met een betoging van enkele duizenden mensen tegen fascistisch geweld eind september. Blokbuster nam hieraan deel met een grote groep Belgische antifascisten.

Racisme van het establishment zet deur open voor neofascisten

In de politieke debatten komen er regelmatig racistische of seksistische opmerkingen. Denk maar aan de vele schandalen rond Donald Trump met zijn voorstel om een muur