Betoging tegen fascistisch geweld in Dortmund met sterke delegatie uit ons land

Door Blokbuster: http://blokbuster.be/?p=10230

Foto's Liesbeth

 

 

 

De afgelopen maanden werd de Duitse stad Dortmund geteisterd door fascistisch geweld. Neonazi’s denken dat ze zich alles kunnen permitteren en gaan over tot fysieke intimidaties en geweld. In een stad waar er begin jaren 2000 verschillende doden vielen door neonazigeweld kan daar niet lichtzinnig overgestapt worden. Wij steunden dan ook ten volle de oproep om te antwoorden met een brede mobilisatie die duidelijk maakt dat fascistisch geweld geïsoleerd staat in de samenleving terwijl antifascisten op een grote steun kunnen rekenen.

Dat zagen we ook op de betoging in Dortmund van 24 september. Er waren ongeveer 2000 betogers die door de stad trokken. Eerst werd door een volkse buurt getrokken waar omstaanders erg positief reageerden. De betoging hield halt op de plaats waar begin jaren 2000 iemand vermoord werd door de neonazistische terreurgroep NSU. Daar werd een indrukwekkende minuut stilte gehouden voor dit en alle andere slachtoffers van nazi-geweld. De betoging trok daarna naar de binnenstad waar nog optredens volgden.

Vanuit België wilden we deze betoging ondersteunen. Met Blokbuster hebben we ondervonden wat fascistisch geweld betekent, midden jaren 1990 werden we er zelf mee geconfronteerd in Brugge en was er een nationale campagne tegen fascistisch geweld nodig om het tij te keren. Tegenover extreemrechts moeten we ook ons positief alternatief naar voor schuiven: de strijd voor jobs, huisvesting, diensten, … Zo b