Vlaamse Verdedigingsliga: extreme racisten in de marge van het Vlaams Belang

Door Blokbuster: http://blokbuster.be/nl/?p=8565

3 augustus 2016

Op dit soort acties van het Vlaams Belang vinden de twee initiatiefnemers van ‘Vlaamse Verdedigingsliga’ heel wat steun… Foto: Jean-Marie

 

De afgelopen dagen was er enige mediabelangstelling voor het facebook-initiatief ‘Vlaamse Verdedigingsliga.’ Dat deze groep naar buiten komt met bijzonder ranzige racistische praat was al langer bekend. Nu werden ze ‘ontdekt’ door de media die meteen een onderscheid kan maken tussen “ranzig racisme” en we veronderstellen ‘aanvaardbaar racisme’, met name het dagelijkse racisme van de gevestigde partijen.

De Vlaamse Verdedigingsliga (VVL) is opgezet door twee figuren: Gunther Vleminx en Jurgen De Cleen. Zij kregen op het internet steun voor hun platte racistische boodschappen, hun pagina telt ondertussen meer dan 20.000 volgers. Niet dat ze in het reële leven op veel steun kunnen rekenen. Een protestactie van VVL in Antwerpen in april 2015 trok alles samen een 15-tal aanwezigen. Het Antwerpse stadsbestuur gaf toelating voor deze publieke actie van brutale racisten. Opmerkelijk detail: ze werden vanop de Vrijdagmarkt verjaagd door omstaanders die er van een terrasje wilden genieten. Een van de aanwezige VVL’ers merkte op: “Het waren Belgen… nog niet eens vreemdelingen, da’s nog het ergste.”

Nu blijkt dat ze binnenkort opnieuw een actie zullen houden in Antwerpen en blijkbaar is ook daar toelating aan gegeven. Als N-VA pleit voor een beperking van de vrije meningsuiting voor wie ‘collaboreert’ met terrorisme, geldt dit blijkbaar niet voor diegenen die hier openlijk oproepen tot geweld tegen al wie een andere huidskleur, religie of mening heeft.

Dit is de Vlaamse Verdedigingsliga… Links Vleminx en rechts De Cleen

 

Vleminx is openlijk aanhanger van het Vlaams Belang en stond meermaals met onder meer Dewinter op de foto. Op zijn Youtube kanaal (onder de naam ‘Degrelle’ naar de fascistische Rex-leider, overigens geen Vlaams-nationalist) plaatste hij propaganda voor het Vlaams Belang. Vleminx roept op tot geweld tegen migranten of keurt dit alleszins goed. Een televisiereportage over strijd tussen moslims (‘The Jihadis Next Door’) verwelkomde Vleminx met volgende stelling: “Laat ze maar de kop inslaan. Dat scheelt in kogels voor ons.” Op alle acties van Pegida en co is Vleminx present in gevechtstenue.

Dit soort figuren wordt getolereerd in VB-kringen. Niet alleen stond hij op de foto met Dewinter. Onder zijn facebookvrienden vinden we onder meer Jan Penris, Barbara Pas, Anke Vandermeersch, Chris Janssens, Sam Van Rooy, Kristof Slagmulder, Filip Deman, Olaf Evrard en Tanguy Veys van het Vlaams Belang naast de kopstukken van Voorpost zoals Nick Van Mieghem en Luc Vermeulen of ex-VB’er en nu meer openlijk neonazi Rob Verreycken van Pegida en Rechts Actueel.

Het is opmerkelijk dat de haatboodschappen van de Vlaamse Verdedingsliga zomaar kunnen passeren, er zijn nochtans al meermaals klachten tegen ingediend. Een bedrijf als Facebook reageert sneller op kritiek tegen de Turkse dictator Erdogan dan op extreemrechtse haatoproepen. Maar ook de gevestigde partijen, inclusief N-VA, knijpen gemakshalve een oogje dicht voor dit soort groepen. Geert Bourgeois mag dan wel uithalen naar hun racisme en Theo Francken had het over een “gedegenereerd” groepje, ondertussen gaf Bart De Wever hen toelating om te betogen in Antwerpen.

Er is nood aan mobilisatie tegen dit soort marginale neonazi’s. We mogen hun acties niet zomaar laten plaatsvinden en moeten ons organiseren om de haatboodschappen op alle terreinen te bestrijden.