Amnesty International aangekomen in het Sacred Stones Kamp Standing Rock

Foto copyright Michelle Cook, Dine’(Navajo)

 Vandaag is een delegatie van Amnesty International aangekomen in het kamp. Zij werden verwelkomd door Joye Braun, Cheyenne River Lakota, een der eerste organisatoren van het kamp.

 

Door Brenda Norrell, (copyright) Censored News: http://bsnorrell.blogspot.be/2016/08/amnesty-international-arrives-in-sacred.html

Vertaald door NAIS (copyright) : www.denaisgazet.be

 

Canon Ball, Noord Dakota- Amnesty International is aangekomen in het Sacred Stones kamp waar duizenden Native Amerikanen en bondgenoten samengestroomd zijn tegen de Dakota Access pijplijn.

Na 28 arrestaties, strijd in de rechtbank, en verbale aanvallen door de gouverneur van Noord Dakota en de media, is Amnesty International de recentste bezoeker in het kamp in Cannon Ball, langs de Missouri rivier.

 

Native Amerikanen hebben de constructie van de pijplijn geblokkeerd en beschermen de begraafplaatsen van Dakota en Lakota. Zij beschermen hun drinkwater in de Missouri rivier. De rivier is de leveringsbron van water voor miljoenen in het hart van Amerika.

 

Terwijl de beschermers van het water actie voerden tegen de Keystone XL pijplijn kreeg Dakota Acces pijplijn in het geheim de toestemming om in kleine stukjes te werken om ontdekking te voorkomen.

De Dakota Access pijplijn vertrouwde op het manipuleren van het vertrouwen van het publiek, en de snelle acties goedgekeurd door het VS Corps van Ingenieurs.

 

Dan begon de destructie van het land voor de pijplijn.

Dakota Acces pijplijn maakt deel uit van een veel groter systeem dat helemaal gaat van de Alberta teerzanden in Canada naar de Golf van Mexico.

De vuile ruwe olie pijplijn van de Alberta teerzanden kunnen door dit systeem vloeien.

De eigenaar van Enbridge in Calgary, Alberta is een belangrijke investeerder in Dakota Access pijplijn.

De Dakota Access vergunningen werden in de lente van 2014 aangevraagd aan de VS.

President Obama bracht in juni van dat jaar een bezoek aan Standing Rock waar Lakotas vochten om de Oglalla Aquifer te beschermen tegen de Keystone XL teerzanden pijplijn.

Obama kondigde later aan de de Keystone XL pijplijn afgewezen werd, maar er werd niet gezegd dat de Dakota Access piplijn toegestaan was.

Indien deze pijplijn verder mag gaan dan kan de onderwater pijplijn het water vergiftigen. Pijplijnen lekken altijd, zeggen Native Amerikanen die het water verdedigen.

 

De ACLU heeft ook een verklaring vrijgegeven en zei dat de politieblokkade op de snelweg nabij Mandan- die naar het kamp voert vanuit Bismarck- de vrijheid van vrije mening schendt.

 

Verklaring van Amnesty International

24 augustus,2016-08-26

Amnesty International USA als waarnemer bij de Noord Dakota Pijplijn protesten

 

Tot een federale rechtbank het besluit neemt of de constructie al dan niet kan doorgaan heeft Amnesty International USA een delegatie van mensenrechten waarnemers gestuurd die de acties van de ordehandhavers op de protesten van de inheemse gemeenschappen in Noord Dakota zullen volgen.

 

Tijdens de laatste weken zijn duizenden mensen samengekomen aan de constructiesite van de Dakota Acces pijplijn aan de grens van Noord en Zuid Dakota.

Staatsagenten hebben de watertanks die het kamp bevoorraden van drinkwater weggehaald : naar eigen zeggen “voor de openbare veiligheid”!!

29 mensen werden er in de laatste twee weken gearresteerd.

 

AIUSA stuurde een brief naar de North Dakota Highway Patrol en het sheriff departement van Morton County om hen op de hoogte te brengen van de aanwezigheid van de delegatie, en waarin ze aangeven hoe autoriteiten zich moeten gedragen in overeenstemming met de internationale mensenrechten normen en de VS grondwettelijke rechten tijdens politieoptredens tegen de activisten.

 

“ Het is het legitieme recht van mensen om vreedzaam hun mening te verkondigen,” staat er in de brief. “Openbare samenkomsten zouden niet mogen beschouwd worden als “vijandig””. De opperbevelhebbers moeten klaar en duidelijk naar de politieambtenaren overbrengen dat het hun taak is om een vreedzame publieke bijeenkomst te faciliteren en niet te belemmeren.”

 

Amnesty International heeft een geschiedenis van monitoren van protesten en politiegedrag om ervoor te zorgen dat het naleven van de internationale standaarden voor mensenrechten worden nageleefd.

In de Verenigde Staten heeft AIUSA delegaties van waarnemers uitgezonden naar Ferguson, MO, en Baltimore, MD om toezicht te houden op de demonstraties in de nasleep van de politiedoden, en ook naar Cleveland en Philadelphia om de demonstraties buiten de Republikeinse en Democratische Nationale conventies te monitoren.

 

De brieven van AIUSA naar de autoriteiten in North Dakota stellen duidelijk:

 

° De beslissing om een bijeenkomst uiteen te drijven moet de allerlaatste optie zijn en moet duidelijk - en met voldoende tijd voor de mensen om mee te werken- gecommuniceerd worden. Indien een kleine minderheid probeert een vreedzame bijeenkomst te veranderen in een gewelddadige, dan moet de politie de vreedzame activisten beschermen en mogen geïsoleerde gewelddaden niet gebruikt worden als een voorwendsel om de rechten van de meerderheid van activisten te belemmeren.

 

 

° Politie mag geen geweld gebruiken tegen actievoerders voor alleen maar het samenkomen; de beslissing om een bijeenkomst uiteen te drijven mag enkel genomen worden wanneer er geen andere optie beschikbaar is om de openbare orde te beschermen tegen een imminent risico van gevaar; en het type van materiaal dat gebruikt worden om een bijeenkomst uiteen te drijven moet voorzichtig overwogen worden en mag enkel gebruikt worden wanneer echt nodig, proportioneel en wettelijk.

 

° Politie mag niet selectief wetten ten uitvoer brengen tegen de media, wettelijke waarnemers of actieorganisatoren.

 

° Arrestaties en aanhoudingen moeten uitgevoerd worden in overeenstemming met de wet en mogen niet gebruikt worden om vreedzame protestbijeenkomsten te voorkomen of mensen te intimideren of te straffen voor hun deelname aan een openbare bijeenkomst.

 

° Indien mensen gearresteerd zijn, mag de politie geen handboeien of andere op een buitensporige manier gebruiken; mensen die gearresteerd zijn moeten voedsel en water krijgen, beschikken over toiletten, medische zorgen en juridisch advies.

_______________________________________________________________

 

Steun/Support : “Help to keep Standing Rock Resistance Radio going!”

Censored News: http://bsnorrell.blogspot.be/2016/08/censored-news-fundraiser-august-2016.html

Met vermelding: "Keep Standford Rock Resistance Radio going!"