* BRAZILIË- ‘LA VIA CAMPESINA’- PROTEST TEGEN GMO BOMEN, BOYCOTT BRAZILIAANSE TOP

Global actieweek tegen GMO bomen in Brazilië eindigde met een shut- down van CTNBio meeting .

Bron: Censored News: http://bsnorrell.blogspot.be/2015/03/la-via-campesina-protest-gmo-treees.html

Vertaald door NAIS: Vertaald door NAIS: www.denaisgazet.be

Brazilië-5 maart 2015

‘La Via Campesina’ heeft deze morgen met 300 leden de meeting van de Brazil National Biosafety Technical Commision (CTNbio) bezet occupied the meeting of the Brazil National Biosafety Technical Commission 

 

De meeting was bijeengeroepen om de release van drie nieuwe variëteiten van transgene planten in Brazilië - en het verzoek van FuturaGene om hun genetisch ontwikkelde eucalyptus bomen te legaliseren- te bespreken.

De CTNBio meeting werd door de actievoerders verstoord en uiteindelijk afgevoerd!

 

Eerder in de ochtend hadden 1.000 vrouwen van de Brazil Landless Workers’Movement (MST) van de staten van São Paulo,Rio de Janeiro en Minas Gerais de werkzaamheden van FuturaGene Technology Brazil Ltda, overgenomen. occupied the operations of FuturaGene Technology Brazil Ltda

FuturaGene Tech is een dochteronderneming van de Suzano hout corporatie, in de gemeente van Itapetininga, in São Paulo.

In deze locatie wordt de transgene eucalyptus, bekend als H421 ontwikkeld en getest

Tijdens het protest heeft de MST de zaden van de transgene eucalyptus vernietigd.

 

Atiliana Brunetto, een lid van de National MST, zei dat de dreigende historische beslissing van CTNBio betreffende de GE eucalyptus bomen de Braziliaanse wetgeving en de Biodiversiteit conventie die Brazilië ondertekend heeft, moet respecteren.

“Het anticiperend principe is steeds genegeerd door CTNBio. De overgrote meerderheid van zijn leden zijn daar strategisch geplaatst door grote multinationals die geen rekening houden met de gevolgen voor milieu, sociale- en volksgezondheid,” aldus Atiliana.

 

Catiane Cinelli, een lid van de Rural Women’s Movement zegt:” Indien ze de goedkeuring krijgen zullen deze GE bomen vlugger groeien en volgroeid zijn in 4 jaar tijd , in tegenstelling tot de niet- GMO eucalyptus die er 6 tot 7 jaar over doet. Het waterverbruik zal toenemen met 25 tot 30 liters per dag per GE eucalyptus. Wij willen uitdrukkelijk waarschuwen voor het gevaar van groene woestijnen.”

 

De acties van vandaag in Brazilië volgden op hielen van een Emergency Global Day of Action Against GE Trees door CTNBio in Brazil op dinsdag waarop in de vier werelddelen acties gevoerd werden in oppositie van de goedkeuring van GE eucalyptus bomen door CTNBio in Brazliïe.

‘De Global D