Göttingen, Duitsland: Benefietconcert

Sedert 40 jaar onschuldig in de gevangenis : “Free Peltier!“ benefietconcert voor de Indiaanse mensenrechtenactivist Leonard Peltier

Doorgestuurd door Christine Brelowski

Vertaald door Ann Van Eynden-Neutens, NAIS: www.denaisgazet.be

November 2015 was voor de Vereniging voor Bedreigde Volkeren een actiemaand voor Leonard Peltier. Voor die gelegenheid waren vier artiesten uit Braunschweig te gast in het Victor Gollancz-huis in Göttingen. Er waren ongeveer 30 geïnteresseerden gekomen om te luisteren naar gedichten en teksten uit het boek “Mijn leven is mijn zonnedans”, voorgedragen door Andreas Kothe en Peter Görn. Dit werd afgewisseld met muziek van 17de-eeuwse componisten, gebracht door Christine Brelowski op de viola de gamba.

De avond werd ingeleid door Yvonne Bangert van de Vereniging voor Bedreigde Volkeren en door Gudrun Kynass van Anmnesty International. Zij brachten de aanwezigen op de hoogte van de feiten van de “zaak Peltier”. Symbolisch was ook Leonard aanwezig, in de vorm van een print van één van zijn werken : een portret van zijn kleinzoon.

Iedereen die aan de avond meewerkte, deed dit onbezoldigd en in plaats van inkom te vragen werd aan de aanwezigen gevraagd een gift te doen. Op die manier werd 137 euro verzameld die op het einde van het jaar zal worden overgemaakt aan het ILPDC.

De 70-jarige Peltier zit sedert 4 decennia in de gevangenis zonder ooit een eerlijk proces te hebben gekregen. Bewijzen tegen hem werden vervalst en getuigen werden gemanipuleerd. Hij werd veroordeeld op beschuldiging van moord op twee FBI-agenten. De Vereniging voor Bedreigde Volkeren ijvert, samen met veel andere NGO’s, sedert jaren voor zijn vrijlating.

Er werden die avond ook handtekeningen verzameld om aan Barack Obama over te maken, opdat deze Leonard eindelijk gratie zou verlenen. Dankzij een gulle gift van gefrankeerde omslagen konden de postkaarten onmiddellijk op weg worden gestuurd.