* BOYCOT VAN NATIVE AMERIKAANSE BOEKEN-MEXICAANSE STUDIES, KOMT VOOR FEDERAAL GERECHTSHOF

Het verbieden van Mexicaans- Amerikaanse Studies, en Chicano en Native American boeken in de scholen in Tucson, toont de blanke superioriteit van de regering van Arizona.

Door Brenda Norrell – Censored News: www.bsnorrell.blogspot.com

Vertaald door NAIS: www.denaisgazet.be

De boycot van Chicano en Native Amerikaanse auteurs, en het Mexican - American Studies programma, in de openbare scholen van Tucson, zal op maandag in de ‘Ninth Circuit Court of Appeals’ (hoger beroep) worden behandeld.

 

De rechtszaak zal nu zeker meer aandacht trekken sinds de beschuldigde, voormalig directeur John Huppenthal, onlangs nog publiekelijk verklaard heeft dat een lied van Rage Against the Machine een instrument is om de regering omver te werpen.

 

Het ‘Ninth Circuit Court of Appeals’ zal op maandag 12 januari 2015 de argumenten aanhoren die betrekking hebben op de eliminatie van de Mexicaans -Amerikaanse studies in het Unified School District, Tucson, Arizona.

 

De aanklagers, waaronder Tucson leerkrachten en studenten stellen dat de eliminatie van de Mexicaanse -Amerikaanse studies in openbare scholen, discriminerend, ongrondwettelijk en een schending van het Eerste amendement van de grondwet zijn. (*)

 

De reactie op het nieuws dat Tucson scholen boeken hadden verbannen, waaronder ook het boek “Rethinking Columbus”, waarin een essay werd opgenomen dat geschreven werd door Pueblo auteur Leslie Marmon Silko, die in Tucson woont, en werken van Buffy Sainte Marie, Winona LaDuke, Leonard Peltier en Rigoberta Menchu.

 

Onder de auteurs in ‘Rethinking Columbus’ vinden we ook Rosalie Little Thunder, die na de verbanning overgegaan is naar de geestenwereld. Little Thunder gaf een stem aan de wilde bizons van Yellowstone.

 

Alle boeken en teksten van de verboden Mexicaans- Amerikaanse studies werden op een brutale manier uit de klassen verwijderd door de schoolambtenaren. Op een manier die traumatiserend was voor de studenten.

 

Simon Ortiz, Acoma Pueblo, auteur en dicht