*Mount Shasta City: Winnemen Wintu Chief leidt Sared Water Rally

Foto: Chief Caleen Sisk spreekt aan de Crystal Geyser centrale, die nog niet in werking is in Mount Shasta City

Winnemem Wintu Chief leidt: “Water Iedere drop is sacraal’- Rally en Mars.

Door Dan Bacher

Voor Censored News: http://bsnorrell.blogspot.be/2015/10/winnemem-wintu-chief-leads-sacred-water.html

Vertaald door NAIS: www.denaisgazet.be

Kleine watervallen van koud, zuiver water stromen uit de heuvelflank bij Big Springs, de hoofdwaters van de Sacramento Rivier, wanneer ze samenkomen in een heldere en ondiepe poel in het Mount Shasta City Park.

Volwassenen en kinderen vullen hun flessen en mokken met het zuivere water dat 50 jaar nodig heeft om van de sneeuw en regen op Mount Shasta een weg te banen door de vulkanische aquifer tot waar de stromen samenkomen in het park.

Zelfs in een record droogtejaar zoals deze, stroomt het ijskoude water van de heuvel op weg naar Lake Siskiyou, dan Lake Shasta en vervolgens naar de Delta en de oceaan.

Mensen van over de hele wereld wandelen langs de creek en trekken langs de beschaduwde paden die door hagen van Horsetail (Equisetum ) en wilgen en over kleine bruggentjes lopen.

Terwijl wandelaars en mensen uitrusten bij Big Springs, zijn Caleen Sisk, Chief en spiritueel leider van de Winnemum Wintu Tribe, en honderden milieuactivisten uit California en Oregon hier in dit schilderachtige park aan de Sacramento rivier samengekomen voor het “Water Every Drop Sacred” evenement.

Na de rally leidde Sisk en tribale leden 160 mensen in een protestmars naar de centrale.

In overeenstemming met hun verbintenis om de hoofdwaters van de rivier, het Mount Sashta spaarbekken en sacrale tribaal land te beschermen en te behoeden, verzet de stam zich tegen de opening van de centrale. De centrale werd gesloten nadat ze jarenlang geëxploiteerd werd door de ‘Coca-Cola Bottling Company ‘ en andere corporaties.

 

Eigenaar van Crystal Geyser is de ‘Otsuka Holding Co’, een Japanees farmaceutisch conglomeraat.

Het evenement begon dan ook met een performance van Iroha, een traditionele Japanese drum groep.

Performances door Sawako Ama, Tieka Ivaska en Mao legden de nadruk op het feit dat Japanese residenten en toeristen helemaal niet tevreden zijn over de plannen om een andere industriële centrale te openen op nauwelijks 609 meter verwijderd van de hoofdwaters. Dit volgens Vicki Gold van ‘Water Flows Free’.

“ Crystal Geyser is reeds ingegraven in Weed, CA, net 8 mijl ten noorden van Mt.Shasta. Zij ontrekken dagelijks 5 678 117.68 liter water waarvan het meeste naar Japan vertrekt in wegwerpflessen met een enorme koolstofvoetafdruk, terwijl Japan zelf over ruim voldoende water beschikt,” aldus Gold

 

De teksten die tijdens de mars werden meegedragen waren duidelijk:” Want Water, Tap Mt.Fuji,” “ The Truth is... No one owns water!,” “No Dam Raise,” “Water is Life” en “ "Help Protect Mt Shasta Sacred Waters 4 Next 7 Generations."

 

Chief Caleen Sisk, de hoofdwoordvoerster sprak meeslepend over het sacrale van het water en de bedreiging van het milieu en mensen door de controversiële plannen voor de bouw van de Shasta Dam en Delta tunnels van Jerry Brown.