PEGIDA VLAANDEREN: MET MINDER, MAAR GRIMMIGER

Door Anti-Fascistisch Front/Verzet: http://aff.skynetblogs.be/archive/2016/04/23/pegida-vlaanderen-met-minder-maar-grimmiger.html

 

“Pegida Vlaanderen roept daarmee de sfeer op dat het een grimmige betoging wordt”, schreven wij een week geleden na het lezen van het pamflet voor de Pegida-betoging gisteren in Antwerpen. Dat er spijts de aanslagen in Zaventem en Brussel een derde betogers minder opdaagde dan bij de vorige Pegida-betoging in Antwerpen verhitte nog meer de gemoederen. Na enkele tientallen meters stappen sneuvelde al een winkelruit.

 

Liever geschuwd om zijn waarheid dan gezocht om zijn schijn*, was een AFF-reporter bij de Pegida-bijeenkomst gisterenmiddag in Antwerpen. Master of ceremony was andermaal Rob Verreycken. Hij verwelkomde op het Hendrik Conscienceplein de aanwezige “Duitsers, de Nederlanders, en de belangrijkste mensen: ‘de moedige Vlamingen’”. Een getuigenis van iemand die bij de terroristische aanslag in Zaventem was, vergleed al vlug naar typische Pegida-praat. “Wat verlangt men van ons? Dat we bloemen neerleggen, kaarsjes branden, en vooral zwijgen. Maar wij zijn woest”, om vervolgens tot eisen te komen als: “De subsidiekraan naar de islam moet definitief toe.” De aanwezige vrouwen werden gevraagd de kop van de betoging te nemen, want vooral “hún vrijheid is in gevaar”. En zo geschiedde onder het oog van Luc Vermeulen (foto 1) en andere Voorpost’ers die voor de ordedienst zorgden.

Als in de Lange Koepoortstraat twee niet-blanke jongeren uit een kledingwinkel stappen, en mogelijk duidelijk maakten dat ze niet gediend zijn met de anti-islamkreten, vliegt een horde van Pegida-betogers op hen af en deelt een aantal vuistslagen uit. Vrij vlug is er een gat geslagen in de winkelruit van de kledingzaak, met de stok van een Vlaamse Leeuw-vlag. Even later sneuvelt ook het bovenste gedeelte van de winkelruit (foto 2).

Een politieagent geraakt onwel te midden van het tumult en wordt later afgevoerd. De haarkapper naast de kledingwinkel voelt zich bedreigd omdat de Pegida-betogers ter plaatse blijven staan joelen, en zou naar verluidt naar buiten zijn gekomen met een bijl. Iemand anders spreekt van een kappersmes. Alleszins duurt het enige tijd vooraleer de Voorpost-ordedienst de betogers weg krijgt om hun betoging te vervolgen. De man met een bijl of een kappersmes werd aangehouden, zoals ook iemand werd aangehouden voor het brengen van de Hitlergroet.

De betogers legden hetzelfde parcours af als op 9 januari dit jaar. Aan het pissijn op de Ossenmarkt is het weer aanschuiven voor de mannelijke betogers die hoognodig moeten plassen na de pinten en blikjes bier vooraf. Maar het is er iets minder druk dan vorige keer. Onmiddellijk na de betoging op 9 januari zegden de inrichters dat ze met 600 waren, nu spreekt Rob Verreycken over 400 betogers. De politie hield het vorige keer op 500 betogers, en nu op 350.

Volgens Pegida-woordvoerder Kristof De Smet is “de patriottische lente” begonnen. Maar die is dan wel slecht begonnen want spijts twee bomaanslagen in eigen land, een maand voorbereiding voor wat de grootste anti-islambetoging ooit in Vlaanderen moest worden, en een voor 16 april gepland protest tegen een vluchtelingencentrum in Lommel afgelasten om de troepen niet teveel te vermoeien… was men bij Pegida gisteren in Antwerpen met een derde minder dan begin dit jaar.

De Vlaams Belang’ers Filip Dewinter en Tom Van Grieken zijn de opvallendste politieke kopstukken op de betoging. Er zijn een paar voetbalhooligans, maar niet meer de tientallen van vorige keren. Wel zijn er voor het eerst een aantal leden van de Global Riders Antwerp, een motorclub uit Brecht die gelinkt is aan de Hells Angels en de Antwerpse Noorderkempen als haar territorium claimt.

Naar gewoonte liepen ook een aantal neonazi’s mee in de Pegida-betoging. Zo waren er enkele Autonome Nationalisten – waaronder hun kopstuk Christian Berteryan die pas nog veroordeeld is tot zes maanden gevangenisstraf voor nationaalsocialistische propaganda – en leden van een nieuwe Blood and Honour-groep in Vlaanderen en Nederland. Over Pegida en haar neonazi’s: morgen meer, anders wordt dit verslag te lang om te behappen.

 

* naar een uitspraak van Herman Teirlinck