* GEEN EER IN RACISME- RALLY IN SANTA CLARA

Vierhonderd Grassroots activisten komen samen op Ohlone land tegen de teamnaam- Redskins van Washington NFL

Door Blu Wakpa,PhD. Bay Area Against Racism in Sport en Media

Foto’s Jacqueline Keeler

Video: http://new.livestream.com/peltiertribunal/events/3611515/videos/69230633

Bron: Censored News: www.bsnorrell.blogspot.com

Vertaald door NAIS: www.denaisgazet.be

 

Occupied Tamien Ohlone territorium (Santa Clara ,Calfiornia)

 

Na succesvolle protesten in O’odham( Glendale, Arizona) en Dakota (Twin Cities, Minnesota), kwamen vierhonderd Inheemsen en hun bondgenoten samen in Tamien in solidariteit met een nationale grassroots campagne om de naam en mascotte te veranderen van het Washington NFL- team (de Redskins).

 

Het protest begon om 8 uur met een gebed bij een van de vele geschonden sacrale sites waar de inheemse Ohlone naam behouden blijft: Ulistac.

Volgens Corrina Gould, een Karkin en Chocheno Ohlone is Uli de naam van een Ohlone krijger die lang geleden in dit gebied woonde en stac verwijst naar plaats/land.

Het gebed voor het land en de voorvaderen werd gevolgd door een mars naar Levi’s stadium, waar de wedstrijd tussen San Francisco en Washington plaats had.

 

Tijdens het twee -uur durende vreedzame evenement werden er passionele en scherpzinnige toespraken gehoord van regionale, en nationale activisten, waaronder inheemsen uit de streek en opkomende leiders zoals Jacqueline Keeler van ‘Eradicating Offensive Native Mascotry (ZONM) en Dahkota Brown, een 16-jarige student van Wilton Miwok en oprichter van ‘Native Educating Raising Dedicated Students ‘(NERDS)

 

Ouderen die de jongere generaties geïnspireerd hebben, waaronder Charlene Teeters en Clyde Bellecourt van de ‘National Coalition on Racism and Sports and the Media (NCRSM) ‘ spraken zich ook uit over het thema.

Aziaten, Afrikanen, en Europeanen engageerden zich in de strijd met de fans bewust te maken, piketten te vormen en solidariteitsborden hoog te houden.

Tribale Afrikaanse muziek eerde het evenement en erkende de vergelijkingen tussen de Afrikaanse en inheemse diaspora.

Mexicaanse (Aztec) dansers voegde zich bij het gebed, hiermee symboliseerden ze de zogenaamde Latino/Hispanic ’s Indigeneity en pan-indigenous belangen over de koloniale US-Mexico grens

 

Radio en televisie advertenties die de bijnaam van het team bekritiseren werden voor de wedstrijd uitgezonden doorheen de Ohkone en Miwok territoria.

Veel omroepers werden bondgenoten toen ze verkozen om de Washington’s mascotte niet meer te vernoemen.

Het publiek moet weten dat de scalpen van de indianen werden verzameld voor de premies die de US uitbetaalde en de blanke suprematie uit te breiden.

Alhoewel Dan Snyder, eigenaar van het Washington’s team, gezworen heeft dat hij de naam nooit zal veranderen, en Roger Goodell, de NFL commissaris eerder dit jaar verkondigde dat de bijnaam dit jaar voorgesteld werd op een manier die de ” Native Amerikanen eert” , maken de protesten nationaal en aan het Levi’s stadium duidelijk dat inheemse dekolonisatie en zelfbeschikking onvermijdelijk is. (...)

 

“Weiningen weten wat Redskin betekent: Redskin staat voor ‘iemand die gescalpeerd is. Dit zouden de kinderen op de school moeten geleerd worden voor zij zich een T-shirt van de Washington NFL aanschaffen.”, aldus een grootmoeder die met haar kleindochter deelnam aan het protest.

Lees meer:  http://www.changethemascot.org/supporters-of-change/