* PROTEST VAN AMERIKAANS -INDIAANSE VROUWEN TEGEN ETNISCHE BELEDIGINGEN IN PHOENIX: SUPERBOWL EN BINNENLANDS GEWELD

Native American Activists Tell NFL ‘No More’ Stereotypes--

Hold Vigil/Protest at Super Bowl

Door:By Nicholet Deschine Parkhurst

nicholet@mac.com

Jacqueline Keeler

jackiekeeler@mac.com 

Bron: Censored News: http://bsnorrell.blogspot.be

Vertaald door NAIS: www.denaisgazet.be

 

Phoenix- Eradicating Offensive Native Mascotry, een nationale groep van Native ouders die zich verenigd hebben om een einde te maken aan de mascottes en karikaturen van Natives hebben samen met hun bondgenoten van over heel het land een beroep gedaan op Roger Goodell, NFL Commissioner, op zijn verplichting om binnenlands geweld te stoppen door het terugtrekken van het gebruik van naam ‘Redskins’, die beledigend is voor etnische groepen en zijn steun te geven aan de Binnenlands Geweld programma’s’ van de Native vrouwen.

 

Samen met Amerikaans Indiaanse vrouwengroepen uit het hele land waaronder: Southwest Indigenous Women’s Coalition, the National Indigenous Women’s Resource Center, the Montana Native Women’s Coalition and the Native American Women’s Health and Education Resource Center, zullen wij demonstreren tijdens de Super Bowl in Phoenix en de avond daarvoor, zaterdag 31 januari, een wake houden om de National Footbal Leage duidelijk te maken dat, zolang het Washington voetbalteam doorgaat met het gebruik van de teamnaam Redsk*ns een idee promoten dat Native lichamen als zodanig een zaak zijn van inkomsten en objectivering.

 

Historische media stereotypen kunnen niet los gezien worden van de aanvallen op Native lichamen door de verkoop van lichaamsdelen van onze voorouders, voor premies – zoals te zien in dit krantenknipsel uit 1863 this 1863 newspaper ,waarin het moderne equivalent van de som van $3.800 werd uitgeloofd voor “ iedere roodhuid die naar het voorgeborchte der hel gestuurd werd.”- en het afsnijden van lichaamsdelen van native mannen, vrouwen en kinderen als ‘geluksbrenger’ door US Soldaten (voornamelijk genitaliën).

En, omgekeerd, deze kijk op Native mensen- als niets meer dan lichaamsdelen -gebruikt voor amusement of profijt draagt bij tot de perceptie dat Native vrouwen als dusdanig “verkracht” mogen worden.

“Onder Native Amerikaanse vrouwen in de US vinden we de hoogste cijfers van seksuele geweldplegingen in het land.

Volgens het Department of Justice , loopt een op de drie Native vrouwen kans omverkracht worden; Native vrouwen lopen 2.5 keer meer kans om verkracht te worden dan vrouwen van een ander ras.

Bijna twee derde daarvan worden gepleegd door blanke mannen. Nearly two-thirds of the time

Native vrouwen zijn de enige groep die kans loopt om het slachtoffer te worden van iemand van een ander ras.”

Sommigen van deze problemen zijn gerelateerd aan de juridische gaten in de reservaten, dewelke de Violence Against Women Act van 2013 wou aanklagen.

Maar anderen zijn duidelijk het resultaat van de stereotypen die blanke mannen in de Verenigde Staten nog steeds voorgeschoteld krijgen.

Stereotypen die Native vrouwen seksualiseren en discrimineren .

“ Wij willen echt benadrukken dat dit mascotte probleem en de naam méér is dan enkel maar de naam veranderen, dat er een diep verband is met hoe Amerikaanse Indianen bekeken worden en hoe stereotypen echt een schadelijke impact hebben op Amerikaanse Indianen,” zei Nicholet Deschine, een doctoraatstudente en lid van de Dine’ en Lakota stammen die in het verleden ook al protesten tegen de naam heeft helpen organiseren in Arizona.

 

“ Vele van die stereotypen die gebruikt worden in mascottes zijn afbeeldingen van krijgers. Op de keerzijde staat dan “Poca-hottie”, de wilde Squaw, de persoon die seksueel beschikbaar is voor de blanke man, en dat is een groot deel van het verhaal, dit idee dat er ergens een indiaanse prinses rondloopt,” zei Jaqueline Keeler, wijzend op de afbeeldingen van Washington cheerleaders, die zich optutten in hun Native Amerikaanse kostuums.

“ Hoe blanke mannen ons zien doet er werkelijk wel toe,” voegde zij eraan toe.” Deze stereotypen beelden die de mensen van ons hebben zijn krachtig. Zij zijn misleidend, zij berokkenen schade aan de Native mensen. Daarom moet dit stoppen.”

(Super Bowl Protesters Will Draw Ties Between ‘Redskins’ Name And Domestic Violence, Think Progress, January 27, 2015)

 

Daarom vragen wij Goodell om zijn beloften, dit binnenlands geweld aan te pakken in de NFL, waar te maken. Dit vereist de eliminatie van het karikaturiseren van Native mensen en de promotie van stereotypen bij de NFL die hen niet alleen marginaliseren maar werkelijk aanleiding geven tot misbruik van Native vrouwen.

 

Onze petitie aan Goodell werd gestart op 24 januari 2015, en heeft reeds 9.000 ondertekenaars, waardoor fondsen verzameld werden voor organisaties van Native vrouwen doorheen het land.

Wij verzoeken u om te tekenen en bij te dragen, en laat Daniel Snyder, de eigenaar van de Washington NFL team weten dat hulp voor Indian Country niet moet gebaseerd zijn op het gebruik van achterhaalde stereotypen uit winstbejag en schadelijk zijn voor Native mensen.

 

Important hashtags: #StereotypesNoMore /  #MMIW  / #NoMore.

Saturday, January 31 at 6:00pm

*Vigil in solidarity for missing and murdered Indigenous women

Civic Space Park, Downtown Phoenix AZ

 

Sunday, February 1 at 10:00am

*March and Rally for #StereotypesNoMore

March route TBA

Civic Space Park, Downtown Phoenix AZ

 

Supported by:

Southwest Indigenous Women’s Coalition

National Indigenous Women’s Resource Center

Montana Native Women's Coalition

Native American Women's Health Education Resource Center

AIM Orange County, AIM Southern California

Eradicating Offensive Native Mascotry

Logo credit: Native Women's Society of the Great Plains

Media support, Netroots Nation