Racisten dansen op sociale media na nieuwe vreselijke aanslag in Turkije

Door Blokbuster - http://blokbuster.be/?p=10459

3 januari 2017

Op nieuwjaarsnacht sloeg de terreur opnieuw toe. In een Turkse discotheek maaide een schutter tientallen jongeren neer. Veertig van hen kwamen om het leven. Een vreselijke gebeurtenis die weer eens onschuldige slachtoffers maakt. De aanslag werd opgeëist door Islamitische Staat.

In een op het eerste gezicht ongewone alliantie schreeuwen racisten in ons land aanmoedigingen naar IS om nog meer van dit soort aanslagen te plegen. De dood van een Limburgse jongeman bij de aanslag in Turkije leidde op sociale media tot een stortvloed van reacties zoals “Hoe meer hoe beter”, “Nog velen te gaan hopelijk”, … Dat zijn openlijke steunbetuigingen aan de misdadige terreur van IS. Fundamentalistische terroristen en racisten: één strijd?

Zelfs minister Jambon moest zich tegen de racistische stortvloed uitspreken. “Dit kan je alleen maar afkeuren,” verklaarde hij. Zijn uitspraken na de Brusselse aanslagen waren een pak straffer. Wellicht omdat die toen gericht waren tegen de vermeende ‘dansende moslims’ waar hij nog steeds geen bewijsmateriaal van leverde? Beeld je in dat er na de Brusselse aanslagen ook maar één iemand zou geschreven hebben dat er meer van dit soort aanslagen moest gebeuren, het kot zou te klein geweest zijn. Terecht overigens. Maar nu er effectief – ook al is het op sociale media – gedanst wordt op het graf van onschuldige slachtoffers van vreselijke terreur, blijven de reacties opmerkelijk voorzichtig.

Racisme op sociale media is een probleem dat mee in de hand gewerkt wordt door het amper bedekte racisme van verschillende gevestigde politici en media. Zeggen dat racisme relatief is of enkel ‘Berbers’ problematisch zijn, mag in bepaalde gevallen iets academischer en meer onderbouwd klinken; het blijft racisme van de laagste plank en sterkt anderen in hun overtuiging dat het toelaatbaar en