* MEER SLACHTOFFERS VAN VROUWENMOORD AAN DE VS GRENS GEIDENTIFICEERD.

 Door Frontera NorteSur

Bron: Censored News: www.bsnorrell.blogspot.com

Vertaald door NAIS: www.denaisgazet.be

Women’s/Human Rigths News

De ouders van Esmeralda Rincon, hebben pas het droevige nieuws over hun sinds enkele jaren vermiste dochter vernomen.

In 2009 verdween het 14 jarig meisje spoorloos in de Ciudad Juarez. De ouders hebben een lange campagne gevoerd in de hoop haar terug te krijgen.

 

Op 16 januari kregen Jose Luis Castillo en zijn vrouw Martha Rincon bericht van het ‘Chihuahua state prosecuter’s office’ (FGECH), dat de overblijfselen van Esmeralda gevonden werden tussen de overblijfselen van andere vermoorde vrouwelijke slachtoffers die in 2012 en 2013 opgegraven werden aan de grens tussen de Navajo Arroyo in de Juarez vallei en de Verenigde Staten.

Jose Luis Castillo, die actief is in de ‘Family Movement for Justice’ zei op de persconferentie van 24 januari in Juarez ,dat hij aanvankelijk sceptisch was over het nieuws van hun dochter.

“Wij zijn niet in de ontkenningsfase,” aldus Castillo, “wij willen dat men ons uitlegt waarop zij hun conclusie dat het werkelijk onze dochter is, baseren.”

Een meeting tussen Esmeralda’s familie en de FGECH wordt volgende week verwacht.

 

In vorige verklaringen aan FNS en andere grens media, weigerde hij te geloven dat zijn dochter in de klauwen van mensensmokkelaars gevallen was.

 

De activist zei dat hij aangedaan was door de bekendmaking dat Esmeralda’s overblijfselen al sinds maart 2013 in een magazijn van de regering opgeslagen lagen, ondanks het feit dat de Castillo familie toen actief bezig was druk uit te oefenende op de gezaghebbers om duidelijkheid over de verdwijning van hun dochter te verkrijgen, en voor haar veilige terugkeer.

 

Tijdens de campagne slaagden zij erin om de Mexicaanse officier van justitie een beloning van 1.5 miljoen peso te doen uitkeren voor informatie over Esmeralda en haar verblijfplaats.

 

Tijdens de persconferentie zei Castillo dat er een link was tussen zijn deelneming aan de protestactie , die tijdens het bezoek van president Pena Nieto in Juarez op 14 januari georganiseerd werd, en het plotselinge nieuws over Esmeralda’s lot enkele dagen later.

 

Esmeralda Castillo werd onlangs samen met vier andere slachtoffers uit de Navajo Arroyo geïdentificeerd door Bode Technology, een bedrijf dat zijn basis in Virginia heeft en erkend wordt als een der beste in de wereld op het gebied van genetische identificatie.

De FGECH had eerder reeds ongeveer 90 sets van de overblijfselen uit de Navajo Arroyo opgestuurd naar Bode Technology voor identificatie.

 

Twee andere slachtoffers uit Navajo Arroyo die eerder deze maand geïdentificeerd werden zijn Lidia Ramos Mancha en Lilia Berenice Esquinca Ortiz.

Lidia Ramos was een 17 jarige studente aan het Autonomous University of Ciudad Juarez's Biomedical Sciences Institute .

Zij verdween in december 2008. Zij werd het laatst gezien toen zij de bus nam naar het centrum van Juarez.

 

Lilia Berenice Esquinca, geboren in El Paso was een 22 jarige VN staatsburger die het laatst gezien werd toen zij naar het centrum trok om zich een GSM toestel aan te schaffen.

Lilia Ortiz, Lilia Berencie’s moeder, heeft ook sceptisch gereageerd op het nieuws dat haar dochter bij de Navajo Arroyo slachtoffers was.

Ortiz zei dat ze een nieuw DNA onderzoek wil in El Paso om de identificatie te bevestigen. Zij heeft haar twijfels over de manier waarop het officiële onderzoek plaats had.

 

De meeste, misschien wel alle slachtoffers, verdwenen vanuit het centrum van Juarez.

De meisjes en de jonge vrouwen vertoonden allen gelijkende gelaatstrekken en dezelfde socio- economische achtergronden.

Overigens vertonen de manier van de verdwijningen en de daaruit volgende identificatie als moord- slachtoffers een opvallende gelijkenis met voorgaande lokale gevallen van massa verdwijningen en clandestiene begraafplaatsen in en rond Juarez.

Op de lijst, die reeds 20 jaar terug gaat staan de namen van Lote Bravo (1995), Lomas de Poleo (1996-97), Campo Algodonero (2001), and Cristo Negro (2002-2003).

 

De meeste slachtoffers werden gevonden in de Navajo Arroya.

Met de identificaties van Esmeralda Castillo, Lidia Ramos en Lilia Berenice Esquinca zijn er van die site tot nu toe al 15 slachtoffers gekend.

 

Een vierde nieuw slachtoffer werd deze maand geïdentificeerd, maar volgens de Chiuahua Special Prosecutor Ernesto Jauregui wil de familie niet dat haar naam bekend gemaakt wordt.

De Mexicaanse media rapporteert dat er mogelijk zo’n 26 slachtoffers geborgen werden uit de geheime begraafplaats.

 

Sinds de zomer 2013 heeft de FCECH meer dan 12 verdachten gearresteerd in verband met de Navajo Arroya slachtingen, maar de rechtszaken slepen aan zonder dat er tot hiertoe geen enkele veroordeling is gekomen.

 

Drie vrouwelijke rechters zijn nu aangesteld om de processen van 11 verdachten voor te zitten. Men verwacht dat het proces dit jaar zal verdergaan onder de nieuwe ‘Chihuahua legal code’.

Frontera NorteSur: on-line, U.S.-Mexico border news

Center for Latin American and Border Studies

New Mexico State University

Las Cruces, New Mexico

 

For a free electronic subscription

email: fnsnews@nmsu.edu