Het antiracisme van De Wever is relatief…

Ons antiracisme. Betoging op 12 maart in Gent: “Tegen haat en terreur: solidariteit”. En: “Stop de besparingen. Jobs, geen racisme.” Foto: Jente

Toen Bart De Wever verklaarde dat het integratiebeleid in ons land faalt, had hij het niet over het beleid van de Vlaamse regering waar zijn partij al lange tijd in zit. Neen, het probleem ligt bij enkele groepen migranten.

Door Geert Cool

Net zoals de verantwoordelijkheid voor werkloosheid volgens de neoliberalen bij de werklozen zelf moet gezocht worden, leggen ze ook de verantwoordelijkheid voor racisme bij diegenen die er het slachtoffer van zijn. Bepaalde groepen, zoals mensen van Marokkaanse afkomst en zeker Berbers, gebruiken racisme “al te vaak als een uitvlucht bij persoonlijk falen”. Zo luidde het bij de Antwerpse burgemeester.

Welk persoonlijk falen van migranten is het dat ervoor zorgt dat twee derden van de dienstenchequebedrijven in ons land discrimineert? En welk persoonlijk falen zorgt voor discriminatie bij de zoektocht naar huisvesting en werk? Het ‘persoonlijk falen’ van een verkeerde naam en foute huidskleur?

De Wever probeert het probleem van discriminatie te culturaliseren. “Ik heb nog nooit een Aziatische migrant ontmoet die zegt slachtoffer van racisme te zijn”, verklaarde hij. Mensen van Marokkaanse gemeenschap daarentegen, en vooral Berbers, zouden racisme steeds inroepen “als een excuus voor persoonlijk falen”. Dit zijn volgens de Antwerpse burgemeester “zeer gesloten gemeenschappen, met een wantrouwen tegenover de overheid.” Kortom, als er sociale problemen zijn onder migranten ligt dit aan die migranten zelf.

Het argument dat Aziatische migranten geen slachtoffer van racisme zouden zijn, is te gek om los te lopen. Er zijn wel wat Aziatische migranten in Antwerpen en het zijn zeker niet allemaal rijke Indische diamantairs, wellicht de enige Aziatische migranten waar De Wever regelmatig contact mee heeft. Misschien moet hij ook eens spreken met Pakistanen, Tamils uit Sri Lanka, Kasjmiri of Nepalezen? Van die groepen zijn er immers wel wat migranten in Antwerpen. Onlangs nog sprak ik met een progressieve Pakistaanse die in Antwerpen woont en aangaf dat ze net omwille van het racisme lang twijfelde om naar Antwerpen te verhuizen. Met LSP hebben we een werking onder Tamils en goede contact