* "POLITICI, U VERGIST ZICH. BELGEN WILLEN GEEN NIEUWE GEVECHTSVLIEGTUIGEN

Door Vredesactie : http://www.vredesactie.be/nl/nieuws/“politici-u-vergist-zich-belgen-willen-geen-nieuwe-gevechtsvliegtuigen”

Gepubliceerd 26 mei 2015

Om 13u deze middag bezetten meer dan 100 vredesactivisten de partijbureaus van de vier regeringspartijen CD&V, Open VLD, NVA en MR. Zowel bij MR als Open VLD duurt de bezetting voort, de andere kantoren werden intussen ontruimd. Gwndolyn Rutten van Open VLD kwam ter plaatse om de actievoerders te woord te staan.

De actievoerders willen dat de regering afziet van de aankoop van nieuwe gevechtsvliegtuigen. Er is voor deze aankoop immers geen maatschappelijk draagvlak, geen geld en geen strategisch plan.

Vredesactivisten gingen om 13u binnen in de hoofdkwartieren van N-VA, CD&V, Open VLD en MR. Ze verspreiden er affiches, flyers, lint en ballonnen met de boodschap 'Belgen willen geen gevechtsvliegtuigen'. Ze herinneren de regeringspartijen eraan dat slechts één op de vier Belgen vindt dat het leger miljarden moet investeren in nieuwe gevechtsvliegtuigen. Doorgaan met de aankoop van nieuwe gevechstvliegtuigen zou een grote en dure vergissing zijn. Daarom zijn de actievoerders vastbesloten om in de partijbureau's te blijven tot de vervanging van de gevechtsvliegtuigen geschrapt wordt uit het regeerakkoord.

Belgen willen geen nieuwe gevechtsvliegtuigen

“In oktober 2014 schreef de regering in het regeerakkoord dat ze de F-16 gevechtsvliegtuigen zal vervangen. Nochtans is slechts één op de vier Belgen voorstander van de aankoop van nieuwe gevechtsvliegtuigen. Dat blijkt uit een opinieonderzoek door de Universiteit Antwerpen. Maar dat dringt voorlopig niet door bij onze beleidsmakers. Daarom herhalen we het vandaag klaar en duidelijk: Politici, u vergist zich. Belgen willen geen gevechtsvliegtuigen,” legt Roel Stynen van Vredesactie uit.

Geen geld

De aankoop zou ons land miljarden euro's kosten. Het Nederlandse ministerie van Defensie schat de totale prijs voor 37 toestellen – aankoop en gebruik - op meer dan twaalf miljard euro. “Ministers komen om beurten uitleggen dat de zorg en kinderopvang duurder worden, dat er bespaard moet worden in het onderwijs, dat er geen geld is om de structurele problemen bij justitie aan te pakken, enzovoort. Dezelfde politici houden vol dat de gevechtsvliegtuigen er koste wat kost moeten komen. Dat is toch te gek voor woorden,” aldus één van de deelnemers.

Militaire recepten werken niet

De vervanging van de F-16's staat verankerd in het regeerakkoord, nog vóór er een langetermijnvisie op de toekomst van Defensie ontwikkeld is. Waarvoor de toestellen moeten dienen, waar ze ingezet moeten worden en voor welke taken, blijft voorlopig een raadsel. Toch houdt de voltallige regering vol dat de nieuwe gevechtsvliegtuigen er hoe dan ook moeten komen. Die omgekeerde volgorde van beslissen toont een gevaarlijk gebrek aan visie.

“België stuurde gevechtsvliegtuigen naar Afghanistan en Libië. Droegen die interventies bij aan onze veiligheid? Afghanistan is er vandaag op vele vlakken slechter aan toe dan vóór 2001. Libië is een failed state waar IS intussen trainingskampen heeft. De visie op veiligheid waarin gevechtsvliegtuigen de hoofdrol spelen, is failliet,” zegt Jérome Péraya van Agir pour la Paix.

Doe mee

Er is geen strategisch plan voor de nieuwe gevechtsvliegtuigen, geen geld en geen draagvlak. Alleen dringt dit voorlopig niet door bij onze beleidsmakers. Daarom roepen Vredesactie en Agir pour la Paix iedereen op om het te blijven herhalen tot onze beleidsmakers het niet meer naast zich neer kunnen leggen: “Belgen willen geen nieuwe gevechtsvliegtuigen.”

Doe zoals Warre Borgmans, Aimé Antheunis, Elvis Peeters, Caroline Copers, Kris Cuppens, Paul Geudens, Els Keytsman en vele anderen. Vermeld ‘Belgen willen geen miljarden uitgeven aan nieuwe gevechtsvliegtuigen’ bij elke publieke communicatie: op je facebook, je twitter, tijdens een lezing, in columns, op festivals, in interviews, … Stuur een mail naar onze beleidsmakers. Hier vind je een standaardboodschap en kan je je mail automatisch versturen naar alle parlementsleden.

volg mee:
twitter https://twitter.com/


flickr https://www.flickr.com/photos/vredesactie


facebook https://www.facebook.com/vredesactie