Protestactie tegen fascistisch geweld in Brussel

Door Blokbuster :http://blokbuster.be/nl/?p=8121

 

 

Afgelopen maandag verzamelden de neonazi’s van Nation, deze keer met versterking van extreemrechts uit Vlaanderen en Frankrijk, op het Luxemburgplein in Brussel om een betoging van mensen-zonder-papieren enkele honderden meter verder te provoceren. Een week eerder was er een gelijkaardige actie waarvoor werd opgeroepen door een Franse extreemrechtse militant.

Ongetwijfeld was extreemrechts gefrustreerd omdat ze amper met een vijftiental aanwezigen waren. Onder de aanwezigen ook Rob Verreycken, tegenwoordig parlementair medewerker van onder meer Duits Europarlementslid Udo Voigt, maar ook de man die bij de Gentse Pegida-actie alle media haalde met zijn racistische uithaal naar een VRT-journaliste of nog de hoofdredacteur van Rechts Actueel Bert Deckers. Kortom, een select gezelschap dat naar eigen zeggen vreedzaam wilde betogen. Dat Rob Verreycken op de video van ‘Vlaanderen Identitair’ trots zijn Belgische identiteitskaart toont, komt wel wat vreemd over.

Na afloop van de extreemrechtse actie werd een dakloze in elkaar geschopt. Er doken beelden van het incident op die niets aan de verbeelding overlaten. De reactie van extreemrechts? ‘Zij waren begonnen’. Verder dan een excuus dat recht vanop de speelplaats van de kleuterschool leek te komen, raakte Nation niet in de verdediging van het eigen geweld. Alternative Libertaire, een Franstalige anarchistische groep, publiceerde onderstaande video:

 

Het aanvallen van een dakloze nadat mensen-zonder-papieren werden geprovoceerd, extreemrechts is niet alleen racistisch en gewelddadig, het richt zich in de eerste plaats ook tegen de zwaksten in de samenleving. Terwijl de neonazi’s zich graag ‘antikapitalistisch’ voordoen, zijn ze in de eerste plaats ‘anti de grootste slachtoffers van het kapitalisme’.

Dat voormalige (?) Vlaams Belangers als Verreycken en Deckers prominent steun lijken te geven aan de poging om een Vlaamse tegenhanger van Nation op te zetten onder de naam ‘Vlaanderen Identitair’ is opmerkelijk. Eerder werd Verreycken ook al opgemerkt op een meeting van de Autonome Nationalisten met een verkozene van de Griekse neonazi’s van Gouden Dageraad. Voorheen werd ‘Vlaanderen Identitair’ vooral gestuurd door de gekende neonazi Kris Roman, die ook met Eurorus actief is of eerder nog met heel zijn gezin meewerkte aan de homofobe ‘Mars voor het gezin’ in Antwerpen.

Verreycken en Deckers vormen overigens ook het duo dat ‘Pegida Vlaanderen’ onder controle houdt. Daar zijn ze eens te meer toe aan een nieuwe woordvoerder nu Rudy Van Nespen, een lokale VB’er uit Deurne met een verleden in extreemrechtse Belgisch-nationalistische kringen, er de brui aan geeft. Begin mei moest Pegida nog baan ruimen voor een actie van Filip Dewinter aan een moslimbeurs in Antwerpen. Binnenkort bezint Pegida Vlaanderen over de toekomst. En verder is het duo Verreycken-Deckers ook toonaangevend voor de website Rechts Actueel. Dat beiden openlijker deelnemen aan gespierde acties en meetings van neonazi’s, werpt de vraag op in hoeverre dit door een deel van de VB-leiding wordt gesteund dan wel of er een volledige breuk is.

Los van de vraag of Nation erin zal slagen om een Vlaamse tegenhanger op het getouw te zetten, is het voor antifascisten belangrijk om geen ruimte te laten aan deze neonazi’s. Iedere ruimte die ze krijgen, zullen ze benutten voor meer van het geweld dat ze afgelopen maandag aan de dag legden. Blokbuster steunt de oproep voor een actie tegen fascistisch geweld komende zaterdag om 17u aan het Luxemburgplein in Brussel. Het initiatief gaat uit van de JOC, waarmee we regelmatig samenwerken, en wordt ook gesteund door USE, Alternative Libertaire, LCR-SAP, JAC, Blokbuster, ALS, LSP, Comac en Jong-ACV Brussel.

de actie van de mensen-zonder-papieren afgelopen maandag: