Extreemrechtse studenten plannen haatmars in Leuven

Door Blokbuster :http://blokbuster.be/nl/?p=8250

Veel activiteiten hebben de studenten van het Vlaams Belang dit jaar nog niet aan de dag gelegd, maar op 26 november willen ze een extreemrechtse haatmars in Leuven houden. De NSV (Nationalistische Studentenvereniging) houdt doorgaans steeds in maart een een nationale betoging, maar verschuift nu naar november.

Blokbuster roept op om deel te nemen aan de benefiet voor solidariteit en diversiteit op dezelfde avond in Leuven. Het initiatief voor deze benefiet komt van Comac en wordt ondersteund door  onder meer Leuven students for refugees, Hart boven Hard, Burger Opstaand – Solidarity for All, ALS, Masereelfonds, Colora, Intal, KU Leuven Feminist Society en ACV-Jongeren. Zie: https://www.facebook.com/events/515275015320449/

 

We denken dat het goed is dat er iets wordt georganiseerd om de extreemrechtse haatmars niet zomaar te laten passeren. Voor een betoging is het kort dag en valt 26 november niet op een gemakkelijk ogenblik, vlak voor de mobilisatie naar de klimaattop in Parijs. De geringe aanwezigheid van NSV aan de universiteiten maakt dat een mobilisatie voor een tegenbetoging steeds meer tijd en uitleg vergt onder studenten.

De aanhoudende mobilisaties en de electorale achteruitgang van moederpartij VB hebben NSV in de verdrukking geduwd waardoor de jaarlijkse optochten van extreemrechts steeds kleiner en ouder inzake publiek geworden zijn. Het belang van antifascistische acties is dus groot en levert resultaat op. Vorig jaar waren er in Gent nog slechts 100 extreemrechtse betogers. Dat wordt wel heel weinig.

Niet dat we denken dat de strijd voorbij is of dat mobilisaties niet meer nodig zijn. Integendeel. De context van een vluchtelingencrisis terwijl harde aanvallen op de levensstandaard van de meerderheid van de bevolking worden ingezet, kan tot een grotere ruimte voor racisme en extreemrechtse acties leiden. Voorlopig blijft alles heel beperkt, ook Pegida Vlaanderen slaagt er niet in om ernstige mobilisaties op het getouw te zetten. Maar zowel in Duitsland als in Zweden waren er al incidenten van geweld tegen migranten en as