Syndicalisten roepen op: betoog mee tegen Pegida, samen tegen verdeeldheid en besparingen
5 januari 2016

Door Blokbuster: http://blokbuster.be/nl/?p=8304

 

De Amerikaanse socialist Eugene Debs vatte het honderd jaar geleden al goed samen.

 

Op zaterdag 9 januari betoogt het extreemrechtse Pegida in Antwerpen. Het probeert te profiteren van de angst na de terreuraanslagen, een angst die verder aangewakkerd werd door de rechtse regeringen in ons land. Als we niet reageren kan dit soort bewegingen zich uitbouwen en kunnen we een hele reeks reactionaire opvattingen en maatregelen verwachten.

In Frankrijk mag het Front National dan misschien in geen enkele regio een overwinning geboekt hebben, 42% van de stemmen blijft alarmerend. Ook bij ons zien we dat Vlaams Belang in de peilingen terug begint te stijgen. Zowel voor Hollande als voor de Belgische regeringspartijen zijn de verschrikkelijke aanslagen niet alleen een kans om hun asociale beleid te verbergen achter een verdeel-heerspolitiek. Ze zien evengoed de kans om het protest ertegen de mond te snoeren en een aantal repressieve maatregelen door te voeren. In Frankrijk zorgde de noodwet er al voor dat de protesten tegen de klimaattop werden verboden en syndicale strijd aan banden werd gelegd. Met de monsterscore van het FN kunnen we ons aan nog meer van dit soort maatregelen verwachten. Nu al wil men de noodwet in de grondwet inschrijven en is er het voorstel om de Franse nationaliteit af te nemen, zelfs als je met de Franse nationaliteit bent geboren. Dit laatste is een maatregel waar het FN al jaren om staat te roepen.

Volgens Pegida zijn de vluchtelingen mee verantwoordelijk voor de aanslagen in Parijs, meer nog het zijn voor het merendeel terroristen. Dat een groot deel van hen net vlucht voor de barbarij van IS en consoorten, is hen blijkbaar ontgaan. 78% van de wereldwijde terreurdoden in 2014 vielen in Irak, Nigeria, Pakistan, Afghanistan en Syrië! We horen vandaag de regering stellen dat deze vluchtelingen de sociale zekerheid onder druk zetten. Laat het nu net deze regering zijn die onze sociale zekerheid aan een snel tempo aan het afbreken is. En als dat nog niet genoeg is, wordt er nog eens 9,2 miljard begroot voor de aankoop van nieuwe gevechtsvliegtuigen. Om zeker te zijn dat de vluchtelingenstroom aanhoudt?

Vanuit N-VA-hoek werd meermaals gepleit voor een apart statuut voor vluchtelingen, een soort van tweederangsburgers met beperkte rechten. De eerste stap hierin is al gezet met de tijdelijke erkenning. Tegelijk horen we stemmen als die van professor Marc De Vos pleitten voor het sluiten van een economisch contract met vluchtelingen, met voordelige voorwaarden voor werkgevers die hen in dienst nemen. Dit zal ons enkel maar verder verdelen en de sociale zekerheid effectief onder druk zetten. Als onze regeringen zo begaan zijn met de sociale zekerheid, waarom pakken ze de grootschalige sociale dumping in de transport- en bouwsector dan niet aan?

Solidariteit en