Geweld door neonazi’s in Charlottesville leidt tot nieuw verzet in de VS

Door Blokbuster

17 augustus 2017

Door Ty Moore, Socialist Alternative

  Het brutale blanke nationalistische geweld in Charlottesville en doorheen het land vormde een collectieve wake up call. Er moet gebouwd worden aan een sterke linkerzijde tegen racistisch geweld, intimidatie en geïnstitutionaliseerd racisme van de overheid. Progressieve leiders als Bernie Sanders moeten samen met de vakbonden, burgerrechtenactivisten, migranten, socialisten en andere progressieve organisaties opkomen voor gecoördineerde massaprotesten in elke stad om zo de extreemrechtse krachten te isoleren en terug te dringen. Deze protestacties moeten gekoppeld worden aan een programma dat duidelijk ingaat tegen Trump en tegen de belangen van de grote bedrijven. De bekommernissen van de meerderheid van de bevolking opnemen, kan leiden tot eenheid tegen racisme en haat.

De dreiging van extreemrechts

Alt-right, blanke nationalisten en neonazi’s hebben sinds de verkiezing van Trump steeds meer publieke acties georganiseerd. Het gaat nog steeds om kleine groepen en acties, maar de omvang en het zelfvertrouwen van deze groepen neemt toe. De honderden blanke nationalisten die afgelopen weekend naar Charlottesville trokken voor de betoging ‘Unite the Right’ wilden hun beweging naar een hoger niveau tillen.

De brutale moord van Heather Heyer door de neonazi James Field maakte dat Trump er zich wel over moest uitspreken. Hij hield het op een veroordeling van het geweld