NU OOK EEN VLAAMSE GROEP ‘GENERATIE IDENTITEIT’

Door Ed Steffens

Anti -Fascistisch Front

 

14 juli 2017

Voorbije dinsdag meldde deredactie.be dat activisten van het Franse Génération Identitaire met het 40 meter lange schip C-star op weg zijn naar de Middellandse Zee om de vluchtelingen tegen te houden en terug te sturen die in gammele bootjes vanuit Libië de oversteek naar Europa willen wagen (zie: http://deredactie.be/cm/vrtnieuws/buitenland/1.3022403).

Gisteren twitterde Filip Dewinter dat hij zou meevaren met de boot (zie: https://twitter.com/FDW_VB/status/885134432038002688).

Bij Génération Identitaire kan men de reisplannen van Filip Dewinter evenwel niet bevestigen en benadrukt men dat de organisatie niet gelinkt wenst te worden aan politieke partijen.

Intussen is wel meer bekend geraakt over de nieuwbakken Vlaamse groep ‘Generatie Identiteit’. Enige tijd terug werd hier gesignaleerd dat donderdag 29 juni in Gent een bijeenkomst zou georganiseerd worden van ‘Generatie Identiteit’. “Wil je erbij zijn?”, zo schreef de anonieme organisator. “Stuur ons dan een privébericht met je volledige naam en geboortedatum. Na verificatie zal je een bevestiging ontvangen met de precieze locatie.” Het deed vermoeden dat er een ‘ancien’ bij betrokken was, want wie anders kan controleren of je in aanmerking komt om de plaats van bijeenkomst te vernemen?

En ja hoor, Bo De Geyndt blijkt de woordvoerder te zijn van ‘Generatie Identiteit’. Een groep die begin dit jaar werd opgericht en op 29 juni in Gent een doorstart plande. Aan  https://sceptr.net vertelde Bo De Geyndt met een 28-tal te zijn.

Op haar Facebookpagina bekritiseert ‘Generatie Identiteit’ meteen al hogervermeld bericht van deredactie.be. “Politici & het linkse journaille verwijten ons extreemrechts te zijn. Zij pleiten voor ‘open grenzen’ en ‘tolerantie’ tegenover volkeren die een hekel hebben aan onze manier van leven. Zij wonen wel in ‘gated mansions’ en hebben geen enkele voeling met de realiteit en verzuchtingen van de Europese bevolking. Extreem rechts? Neen, het recht op zelfbescherming.”

Dat taaltje (“linkse journaille”…), de leugens en veralgemeningen (wie pleit echt voor ‘open grenzen’?, wie woont er in een ‘afgesloten buurt’?...) bevestigen dat ‘Generatie Identiteit’ eerder bij extreemrechts dan bij wat anders aansluit. Woordvoerder Bo De Geyndt was trouwens actief bij het Katholiek Vlaams Hoogstudentenverbond (KVHV) in Gent, met Jonas Naeyaert, tegenwoordig hoofdredacteur van Sceptr.net, als zijn praeses.

In 2012 trok Bo De Geyndt als KVHV-vertegenwoordiger naar een tweedaagse conferentie van het Bloc Identitaire in Orange (Frankrijk, video: https://www.youtube.com/watch?v=tbp2udNhOnU). Mario Borghezio van het Italiaanse Lega Nord was er ook. Hij kreeg een daverend applaus met zijn openingszin:

“Leve de Blanken uit Europa, leve onze identiteit, onze etnie, ons ras”. Borghezio sloot zijn toespraak af met een hommage aan de terechtgestelde Franse collaborateur Robert Brasillach. De conferentie beviel Bo Van Geyndt goed. Het daaropvolgend jaar nam hij deel aan de ‘zomeruniversiteit’ van Génération Identitaire.

Bo De Geyndt woonde vroeger in Ternat, waar hij in 2011 voorzitter werd van de jongerengroep van de plaatselijke N-VA-afdeling. Sinds kort woont Bo De Geyndt in Aalst. Hij werkt als kelner in dancing Carré in Willebroek, heeft met Bo-Monde een handeltje in exclusieve kaarsen (“exclusive candles”) en is handelsvertegenwoordiger bij No-ble Elite Drink. Behalve de drang om zijn identiteit te bevestigen, lijkt elitevorming hem ook welgevallig. Bij zijn vind-ik-leuks op Facebook vinden we onder andere Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken en VB-politica Anke Van dermeersch, naast de Syrische president Bachar el-Assad. Bo De Geyndt was overigens recent nog tweemaal in Syrië. Voorts vinden we op zijn Facebookpagina vind-ik-leuks voor onder andere alt-rightinitiatieven zoals het Amerikaanse Breibart en het Nederlandse Erkenbrand, voor diverse Génération Identitaire-initiatieven, voor de ‘Dutch Belgium Ultra Hooligan Scene’ en de Facebookgroep ‘Vakbonden moeten rechtspersoonlijkheid hebben’

 

Maar extreemrechts? Neen. Waar zouden wij dat uit afleiden? Bo De Geyndt heeft het Lambda-logo van Génération Identitaire en soortgelijke initiatieven op zijn arm laten tatoeëren (klik op foto links voor vergroting), maar het is af te wachten hoe lang zijn groep ‘Generatie Identiteit’ stand houdt. Ze zijn met meer die proberen mee te surfen op de golven van het succes van dergelijke groepen in Frankrijk, Duitsland en Oostenrijk. Rob Verreycken en voormalig VB-personeelslid Bert Deckers probeerden het al eens met ‘Vlaanderen Identitair’, maar dat flopte. Er is ook nog ‘Identitair Verzet Vlaanderen’, maar dat is niet meer dan een Facebookinitiatief. In Nederland is er ook nog ‘Identitair Verzet’, opgericht door ex-leden van Voorpost Nederland die een paar keren de media haalden met het bezetten van (daken van) gebouwen.
Aan de boottochten van ‘Defend Europe’ met de C-star doet men voorlopig niet mee bij ‘Generatie Identiteit’. Eerst nog wat meer spieren kweken (video ‘zomeruniversiteit’ van Génération Identitaire vorig jaar: https://www.youtube.com/watch?v=36cfUbDXUbg)