“Vluchtelingen van vandaag zijn sans-papiers van morgen”

 

Door Blokbuster: http://blokbuster.be/nl/?p=8219

Interview met Saïd, lid van de Brusselse coördinatie van de mensen-zonder-papieren

De Europese Unie probeert op de humanitaire vluchtelingencrisis te antwoorden met een stelsel van quota en door de toegang voor ‘economische vluchtelingen’ moeilijker te maken. We spraken hierover met Saïd, een lid van de Brusselse coördinatie van mensen-zonder-papieren.

Interview door Pietro uit maandblad ‘De Linkse Socialist’

Wat denk je van de EU-aanpak?

“De Europese Unie probeert de problemen op te lossen die ze zelf gecreëerd heeft. Het zijn het imperialistische beleid en de militaire interventies van de westerse machten die de regio van het Midden-Oosten destabiliseren. De quota zijn voor de Europese elite een middel om de mensen op te delen en tegen elkaar op te zetten. Deze strategie is erop gericht om de migranten te verdelen tussen de ‘goede’ en de ‘slechte’ vluchtelingen. Het Duitse voorbeeld is veelzeggend, daar werken er al vluchtelingen voor 1 euro per uur. Daar gaat het voor de heersende klasse om: toegang tot goedkope arbeidskrachten.”

Wat denk je over de houding van de N-VA?

“De voorstellen van de N-VA zijn niet nieuw, ze stonden eerder al in pamfletten van het Vlaams Belang. Maar nu worden ze wel herhaald door een partij die in de federale regering zit. De N-VA wil zijn rechtse kiezers niet verliezen en maakt daarvoor gebruik van extreemrechtse standpunten. Een speciaal statuut voor vluchtelingen, geen toegang tot het OCMW, lagere uitkeringen: het zijn middelen om migranten te verdelen en om van vluchtelingen hapklare prooien te maken voor extreme uitbuiting door het pa