Betoging tegen Trump versterkt strijd tegen rechtse regering bij ons

Door Blokbuster: http://blokbuster.be/?p=10597

12 april 2017

Foto: Liesbeth

  Trump zet de toon. Zijn verkiezingsoverwinning zweept de agenda en het discours van de regerende partijen en van de rechtse populisten op tot ver buiten de VS. Met geschreeuw en provocaties wordt de aandacht afgeleid van een beleid in het voordeel van de miljardairs. Anderzijds zet Trump ook de toon voor toenemend verzet, voor een uitbarsting van woede tegen racisme en seksisme en voor een beweging die steeds meer wantrouwen koestert in de agenda van de heersende klasse.

Artikel door Michael Bouchez

   Met Trump als president is een dijk gebroken. Een vloedgolf van xenofobe en seksistische aanvallen overspoelen in een versneld tempo ook Europa. De rechtse populisten mogen dan een ontgoocheling opgelopen hebben met de beperkte overwinning van Wilders, ze voelen zich nog steeds gesterkt sinds Trump openlijk voor hen het pad effent.

   We hoeven ons niet tot Wilders, Le Pen of Janusz Korwin-Mikke uit Polen te beperken om het toegenomen zelfvertrouwen van de islamofobe, racistische en seksistische verdeel- en heerspolitici aanschouwelijk te maken. Ook Belgische politici passen zich graag aan die nieuwe situatie aan. Francken moet wel aan de “Muslimban” gedacht hebben toen zijn nieuwe vreemdelingenwet werd goedgekeurd: in plaats van 7 landen waarvan inwoners het land niet meer in mogen, koos Francken ervoor om iedereen met een dubbele nationaliteit gemakkelijker uit te zetten. Sarah Smeyers deed er een schep bovenop met haar voorstel om van bij de geboorte tweederangs Belgen te creëren. De vorm verschilt, het racisme blijft.

   In woorden is de N-VA geen fan van Trump. Maar in daden probeert ze het maximum te halen uit dit ‘uitgelezen momentum’. Zuhal Demir kwam met haar eigen “Alternative Facts” over Unia en begint haar beleid als staatssecretaris voor gelijke kansen met een aanval op moslims en armen die ze verwijt in een slachtofferrol te kruipen. Gooi daar de uitspraak van het Europese Hof over de hoofddoeken bij en het zelfvertrouwen van de rechterzijde piekt. Inspelen op angst en