Video Juan Sandoval: Bescherming van inheemse sites in Mexico

 

Mexicaanse antropologen hielden een seminarie in het noordwesten van Mexico om de formatie van de noordelijke grens te bespreken, en over de bescherming van inheemse begraaf- en culturele plaatsen.

 

Video, foto’s en artikel door Brenda Norrell, Censored News: http://bsnorrell.blogspot.be/2015/10/video-juan-sandoval-protecting.html

Censored News Exclusive:

Vertaald door NZAIS met toestemming van Brenda Norrell (with permission): www.denaisgazet.be

Antropologen van Mexico kwamen bijeen om de formatie en militarisering van de noordelijke grens te bespreken en wat eraan gedaan werd om de inheemse culturele en begraafplaatsen te beschermen.

De aanwezigen bespraken de “Gun Belt” van de VS, die loopt vanaf de noord grens boven Seattle, door de zuidelijke grens met Mexico en tot de oostkust naar Canada.

De “Gun Belt” (wapengordel) dient echt niet alleen maar om drugdealers, immigranten en terroristen te stoppen.

Het is een complexe legermacht op grote schaal.

Tijdens het seminarie zei Dr.Sandoval in een interview met Censored News dat Mexico in 1972 een wet gemaakt heeft om archeologische, historische, en paleontologische sites en inheemse culturen te beschermen.

 

Het ‘National Institute’ is nu verantwoordelijk voor de bescherming van inheemse historische sites en het voorkomen van vernielingen van artefacten.

Bijvoorbeeld er is een bevoegdheid om inheemse sites te beschermen in gevallen waar er snelwegen door het gebied gepland zijn , zei hij.

 

Ondertussen blijven de Verenigde Staten de bestaande wetten ter bescherming van inheemse culturele en begraafplaatsen aan hun laars lappen.

Op de Tohono O’odham Nation werden bij het optrekken van de grensmuur zomaar eventjes 37 wetten geschonden.

Voor het bouwen van hun muur in Arizona werden de O’odham voorouders opgegraven wat een schending is van alle bestaande wetten.

Dr. Sandoval zei dat dergelijke daden in Mexico zeer zwaar gestraft worden, “De straf voor rovers van artefacten is zeer zwaar.”

 

Echter, corruptie in Mexico maakt het moeilijk om de sites te verdedigen en beschermen.

In noordwest Mexico- in de staten Sonora, Sinaloa en Chihuahua die zich ten zuiden van de grens van New Mexico en Arizoan bevinden- raast het huidige geweld door de thuislanden van Mayo, Comcaac (Seri), yoeme (yaqui), Guarijio, Pima, Cocopah, O’odham, Raramuri (Tarahumara) en de thuislanden van vele andere inheemse volkeren.