ZAPATISTAS EN ‘NATIONAL INDIGENOUS’ CONGRES KONDIGEN VIJFDE NATIONALE INHEEMSE CONGRES AAN.

Bron: Censored News:http://bsnorrell.blogspot.be/2016/09/zapatistas-and-national-indigenous.html

Vertaling door NAIS:www.denaisgazet.be

Van 9 tot 14 oktober San Cristobal, Chiapas

 

In oktober vieren we 20 jaar van ononderbroken werk door het ‘National Indigenous Congress,’ een ruimte van eenheid, reflectie en organisatie voor de inheemsen van Mexico.

Het ‘National Indigenous Congress’ heeft gewerkt aan de volledige reconstitutie van onze volken en de constructie van een maatschappij waarin alle culturen, alle kleuren en alle volken van Mexico een plaats hebben.

 

Door de jaren heen en met toenemende kracht -sinds de release van de zesde declaratie van de Lacandón jungle door het Zapatista Leger voor Nationale bevrijding, hebben we in woord en daad bijgedragen aan de verzetstrijd en opstand doorheen de nationale geografie.

Niet alleen blijven wij bij onze beslissing om ons bestaan te kunnen voortzetten, maar wij eren deze beslissing met al onze krachten en onze vuisten in de lucht.

Wij eren het door diepgaande en collectieve argumenten samen te weven, zoals kan gezien worden in onze zorg voor de aarde, onze talen, in onze tradities en in onze collectieve overheden in hun verschillende namen en vormen.

De vlam van onze autonomie leeft binnen deze zaken, en het verlicht het collectieve hart van onze mensen, dorpen, naties en stammen.

Het zijn diepgaande argumenten waaraan we iedere dag opnieuw werken todat elk argument leidt tot de complexe gebieden die samen onze autonomie en zelfbeschikking uitmaken.

Terwijl wij leven weven, ontwerpt het kapitalisme en legt het zijn eigen gebieden van dood in iedere hoek van ons lijdende Mexico.

Plannen voor mijnbouwgebieden, kartelactiviteiten door georganiseerde misdaad, Argo industrie, politieke partijgebieden, stedelijke woongebieden rechten, en conserveringsplannen zijn ons opgelegd en geen enkele daarvan- ongeacht welke naam ze gegeven zijn door het systeem of zijn gehoorzame overheden – doet het inheemse volk recht.

De kapitalisten begonnen en gaan steeds voort met het uitbreiden van een bloedige oorlog van verovering om alles wat altijd al van ons geweest is over te nemen.

Zij verschijnen achter ontelbare maskers in deze constante oorlog van uitroeien: de zakenman, de politieker, de politie, de soldaat of de sluipschutter. En zoals steeds komen de doden, de verdwenen, en de gevangen van ons, net zoals de gestolen en verwoeste gronden.

Iedere collectieve, autonome en rebelse vorm van hoop wordt vervolgd.

Wij hebben ons verzet tegen deze kapitalistische slachting van onze mensen. Vanuit de verwoesting die aangericht is op ons hebben we gedroomd en nieuwe werelden gebouwd.

Vanuit ons verdriet en rouw voor onze vermoorde kameraden hebben wij als mensen nieuwe vormen van verzet en opstand gecreëerd dat ons in staat stelt de verwoestingen tegen de houden en het enige pad te bewandelen voor hen die onderaan staan en links zijn- voor de constructie en het uitoefenen van rechtvaardigheid die ons geweigerd wordt door de machtigen die ons willen regeren.

Onze vlammen van verzet, autonomie en opstand moeten we dringend samen brengen.

Deze vlammen verlichten alle oorspronkelijke mensen die nieuwe werelden weven, die werkelijk van onderaan komen, waar liefde en voorouderlijke toewijding aan onze moeder, de aarde is geboren.

Wij roepen het rechtstreekse gezag en vertegenwoordigers van het volk, naties, stammen, barrios, gemeenschappen en inheemse organisaties op om het Vijfde National Indigenous Congress bij te wonen.

 

To be held October 9-14, in celebration of the twentieth anniversary of the CNI, at the Indigenous Center for Holistic Training (CIDECI-UNITIERRA) in the city of San Cristóbal de las Casas, Chiapas, in Zapatista territory, according to the following schedule:

 

PROGRAM

 

October 9

 

Arrival at CIDECI and registration for the authorities, representatives, indigenous delegates, press, and invited guests of the CNI Coordinating Commission.

 

October 10-11:

 

Inauguration of the Fifth National Indigenous Congress

Principle themes of discussion:

 

Displacement and rep