* AIM WEST CONFERENTIE- VRIJDAG 21 NOV 2014

Door Brenda Norrell, Censored News: www.bsnorrell.com

Govinda, earthcircles: http://www.livestream.com/earthcycles

Foto’s Brenda Norrell

Vertaald door NAIS: www.denaisgazet.be

 

Clyde Bellecourt, Bill Means, Lori Riddle en William Underbaggage begonnen de conferentie vandaag. Onderwerpen waren: racisme en genocide in de sport, de teerzanden en de mijnen die de gemeenschappen vergiftigen.

William Underbaggage, Lakota sprak over de strijd tegen de teerzanden en de Keystone XL die de Oglala Aquifer en de watervoorziening in het Lakota gebied bedreigt. William creëerde ‘Indigenous Nations Network’ als een alternatief voor het huidige nationale Indian Country nieuws, dat steunt op plagiaatplegers, bedrog en profijt.

Lori Riddle, O’odham van Gila River in Arizona, vertelde hoe zij opgroeide op een ‘Superfund site’, en de ziekten die haar familie daardoor te lijden kregen. Vandaag strijdt Lori tegen de Loop 202 ter bescherming van de O’odham’s sacrale berg en tegen fracking.

Wesley Elliot, Tuscarora, Iroquois Confederacy, sprak over de noodzaak voor directe actie om de voortdurende genocide tegen Native volken te stoppen. Wesley riep op voor meer steun voor de ‘Winnemem Wintu’ en de Ohlone te erkennen, de eerste mensen in dit land.

Raquel Arthur, Paiute van Nevada, vertelde hoe de huidige tribale president de water rechten voor Pyramid Lake heeft opgegeven. Zij sprak ook over de noodzaak om de berenjacht te doen stoppen, zij legde uit dat de beer een sacraal dier is voor de Pauite.

Webster Arthur sprak over hoe de Natives alles wat ze hadden deelden met de blanken die naar dit land kwamen, en hoe ze gedood werden.

“ Je moet je bewust zijn van je omgeving, je moet met hen rekening houden. Wanneer zij in nood zitten ga je hen toch helpen, omdat je Indiaan bent.”

Jean Whitehorse, Dine’ van de Navajo Natie spreekt over de kostscholen en opvoeding van kinderen.

“Ik spreek nog steeds Navajo, dat is wat de regering geprobeerd heeft uit onze mond te wassen. Het doel van de kostscholen was om Natives ‘wit’ te maken.

Bij aankomst kregen wij een nummer en onze naam werd nooit meer uitgesproken.”

Zij mocht zelfs niet met haar eigen broer spreken. Er waren geen vakanties, en de ouders mochten nooit op bezoek komen.

Dan waren daar de gedwongen verhuizingen naar de steden. Maar het fijne was dat zij op de juiste plaats was in de juiste tijd: Bay Area, in de tijd van de bezetting van Alcatraz.

Jean beschrijft hoe zij een slachtoffer was van het sterilisatieprogramma uitgevoerd op Native vrouwen.

Nadat zij voor iets heel anders gehospitaliseerd was zei ze: “twee jaar laten heb ik ontdekt dat ik gesteriliseerd was.”

“ De regering heeft er veel zorg voor gedragen dat niemand dat te weten zou komen.”

Tegenwoordig werkt Jean met jonge kinderen en scholen, zij toont de mensen hoe ze racisme en vooroordelen kunnen opmerken in boeken voor kinderen geschreven.

 

 

Henry Dominguez, medeoprichter van de ‘Black Berets’, gaf een inspirerende speech over zijn tijd bij de American Indian Movement en de strijd voor rechtvaardigheid.

 

 

Kris Longoria sprak over de mascot die zondag in Santa Clara , California, zal komen. Zij vertelde over de tientallen jaren van haar strijd tegen mascots en racisme in afbeeldingen.